Sparen en je hypotheek aflossen

Je hypotheek aflossen kun je doen door maandelijks een bedrag te sparen. Er zijn diverse manieren om te sparen. Je moet dan al wel een hypotheekvorm hebben waarin je maandelijks spaart voor de aflossing van je hypotheek. Onderstaand vind je een aantal mogelijkheden.

  • Spaarpolis

Bij veel hypotheekvormen spaar je voor de aflossing via een spaarpolis, ook wel spaarverzekering of kapitaalverzekering genoemd. Als je een ander huis koopt, moet je beslissen wat je hiermee doet. Dit staat los van de vraag of je de voorwaarden van je hypotheek 'meeverhuist' of een nieuwe hypotheek afsluit. Lees meer over een spaarpolis.

  • Kapitaalverzekering Eigen Woning

Van een Kapitaalverzekering Eigen Woning , afgekort KEW, is sprake als er een bepaalde band bestaat tussen de kapitaalverzekering en de eigen woning. Een kapitaalverzekering is een vorm van levensverzekering. Deze sluit je af om je hypotheek mee af te lossen. Een kapitaalverzekering wordt dan als een gemengde verzekering afgesloten. Dat betekent dat de verzekering een kapitaal uitkeert bij in leven zijn op een bepaalde datum (meestal aan het einde van de looptijd van de hypotheek) of bij overlijden vóór die datum. De premie bestaat uit een spaar- of beleggingsdeel en een overlijdensrisicodeel. Zo spaar je dus een gedeelte om je hypotheek mee af te lossen.

De KEW is alleen nog beschikbaar voor bestaande huizenbezitters die hun woning vóór 1 januari 2013 gekocht hebben, een hypotheek op die woning hebben en al een KEW hebben of deze uiterlijk 1 april 2013 alsnog hebben afgesloten.

  • Spaarrekening Eigen Woning

De Spaarrekening Eigen Woning (SEW) is een geblokkeerde spaarrekening waarop regelmatig geld gestort wordt dat je uiteindelijk gebruikt om je hypotheekschuld af te lossen. De rente die je ontvangt op de spaarrekening, is normaal gesproken gelijk aan de hypotheekrente die je over de (bankspaar)hypotheek betaalt. De SEW kent hierdoor een gegarandeerd eindkapitaal. Vanwege dit gegarandeerde eindkapitaal heeft een eventuele stijging van de hypotheekrente altijd direct een daling van de inleg tot gevolg.

  • Beleggingsrecht Eigen Woning 

De Beleggingsrekening Eigen Woning (BEW) wordt ook wel het Beleggingsrecht Eigen Woning genoemd, afgekort BEW. De BEW is een geblokkeerde beleggingsrekening waarop regelmatig geld gestort wordt dat je gebruikt voor de aflossing van je hypotheekschuld. Het ingelegde vermogen wordt belegd. Meestal wordt er belegd in beleggingsfondsen. Hierbij kun je kiezen tussen een aantal verschillende risicoprofielen: van risicoloos tot risicovol. Kenmerk van beleggen is dat het rendement nooit 100 procent zeker is. Het is bij een BEW daarom altijd de vraag of het kapitaal aan het einde van de looptijd voldoende is om je hypotheek af te lossen.

Voorwaarden KEW, SEW en BEW

De fiscale regelgeving van kapitaalverzekeringen is behoorlijk ingewikkeld. Laat je dus goed inlichten. Optimaal gebruik maken van de KEW? Neem in dit geval contact op met je hypotheekadviseur