Begrippenlijst

In de begrippenlijst vind je uitleg over moeilijke begrippen rondom hypotheken en andere financiële onderwerpen.

Ik wil een recreatiewoning kopen. Hoe zit dat met de hypotheek?

Je wilt een recreatiewoning kopen, al dan niet in Nederland. Wanneer je een hypotheek voor je vakantiehuis wilt afsluiten, moet je rekening houden met een aantal zaken.

Vakantiehuis kopen? Geen hypotheekaftrek

Voor een recreatiewoning is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Ook niet als je de financiering van dit huis via de hypotheek op je hoofdwoning laat lopen. Dit hypotheekdeel wordt als consumptieve lening beschouwd en de rente over dat deel van de lening is om die reden niet aftrekbaar. De eventuele huuropbrengsten daarentegen zijn niet belast.

Financiering van je recreatiewoning

Wanneer je een hypotheek wilt nemen op een woning die niet dient als hoofdverblijf, zijn er niet veel hypotheekinstellingen die de aankoop volledig willen financieren. Het is in bepaalde gevallen wel mogelijk een hypotheek op een recreatiewoning te krijgen, maar naast speciale eisen die aan het vakantiehuis worden gesteld, moet je er rekening mee houden dat je ook zélf eigen middelen moet inbrengen. Het vakantiehuis moet bijvoorbeeld van steen zijn gebouwd, op een fundering, en met pannen gedekt.

Soms geldt er ook nog een opslag op de hypotheekrente. Daarnaast kan de hypotheekverstrekker bepaalde beperkingen opleggen. Zo kan er een uitdrukkelijk verbod op het verhuren van de recreatiewoning van toepassing.

Wil jij een recreatiewoning kopen?

Wil je meer weten over het kopen van een recreatiewoning? Maak een afspraak bij De Hypotheker. Onze hypotheekadviseur vertelt je meer over de mogelijkheden en de voorwaarden.