Zelfstandig ondernemerschap en een hypotheek afsluiten

Als jij of je partner als zzp’er werkt, kan het lastig zijn om een hypotheek te krijgen. Hypotheekverstrekkers stellen voorwaarden, maar er zijn zeker mogelijkheden. Je moet aan je betalingsplicht kunnen voldoen. Vraag je je als zzp'er af of het mogelijk is om een hypotheek te krijgen? Doe de test.

Hoe lang moet je ondernemer zijn?

Kun je laten zien dat je de laatste drie jaar als zelfstandig ondernemer succesvol bent geweest, dan is het vaak wel mogelijk om een hypotheek te krijgen. Ook als je nog geen drie jaarcijfers kunt overleggen is er meer mogelijk dan je denkt. Bij veel geldverstrekkers kun je al terecht na een jaar zelfstandigheid. Dan wordt er een toetsinkomen vastgesteld op basis van het gemiddelde inkomen over de laatste drie kalenderjaren. Dit mag een combinatie zijn van inkomsten uit dienstbetrekking en zelfstandig ondernemerschap. Wel heb je dan een positieve prognose voor de toekomst nodig. Vaak zijn er dan ook nog extra voorwaarden, denk hierbij aan een eventuele renteopslag of juist een afslag van het inkomen waardoor je maximale lening lager uitvalt.

Je financiële situatie

Wil je als zzp’er een hypotheek afsluiten, houd er dan rekening mee dat je complete financiële situatie wordt doorgelicht. Hypotheekverstrekkers willen namelijk graag zeker weten dat je aan je betalingsverplichting kunt voldoen, nu en in de toekomst. Ze kijken naar je jaarcijfers van de afgelopen drie kalenderjaren, maar ook naar de verwachtingen voor de komende jaren.  Je moet kunnen bewijzen dat je onderneming stevig genoeg staat om een flinke tijd overeind te blijven. Hoe je dit het beste aanpakt, vertelt een van onze adviseurs je graag in een persoonlijk gesprek.

Ben je net begonnen als zzp’er, dan kan het inkomen van je partner helpen. Of eigen kapitaal natuurlijk. Een adviseur onderzoekt graag samen met jou de mogelijkheden. 

Maak een afspraak arrow_forward