Blog Blog

“Er zijn echt weer mogelijkheden”

IJsbrand Witkamp werkt al sinds 2005 bij De Hypotheker en is sinds 2020 eigenaar van De Hypotheker Zwijndrecht. Hoe kijkt hij naar de huidige situatie op de woningmarkt?

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 30/03/2023
IJsbrand Witkamp, hypotheekadviseur bij De Hypotheker Zwijndrecht

De afgelopen jaren wordt de media gedomineerd door verhalen over krapte op de woningmarkt. Maar IJsbrand is positief over de kansen voor potentiële huizenkopers. “Er zijn echt weer mogelijkheden. Je merkt dat er nauwelijks meer wordt overboden op woningen en ze staan langer te koop dan voorheen. Wacht dus niet meer af, maar ga gewoon eens kijken, ga die markt op. Dan zul je zien dat er meer mogelijk is dan je denkt.”

Kansen voor starters

Zeker voor starters ziet IJsbrand nieuwe kansen op de huizenmarkt. ”De starter is de laatste jaren het meest achtergesteld geweest, maar heeft nu weer meer kansen. Waar starters zich eind vorig jaar nog moedeloos voelden over hun positie, heb ik nu steeds vaker weer mensen aan mijn bureau die binnen een week of vier, vijf een woning kunnen aankopen.”

Rente meenemen voor doorstromers

Maar ook voor mensen die al een koopwoning hebben is dit een mooi moment om op zoek te gaan naar de volgende woning. “Vaak kunnen doorstromers hun oude hypotheekrente meeverhuizen. Alleen het stukje extra hypotheek dat vaak nodig is voor de nieuwe woning hoeft dan tegen de hogere rente gefinancierd te worden.” Ook ziet IJsbrand dat veel huiseigenaren weer aan het verbouwen slaan. “Ik heb het idee dat aannemers weer meer ruimte krijgen in de agenda, waardoor ik ook weer vaker klanten zie die hun huis willen verbouwen.”

Verwachting van de huizenmarkt

IJsbrand verwacht de komende periode een stabilisatie op de huizenmarkt. “Ik verwacht geen hele grote daling van de huizenprijzen meer, omdat je weer meer mensen op de markt ziet. Er is dus nog steeds veel vraag. Afhankelijk van wat de hypotheekrente gaat doen verwacht ik een stabilisatie of toch weer een stijging van de huizenprijzen.”

Tips voor huizenkopers

Heeft IJsbrand dan nog tips voor de potentiële huizenkopers? Jazeker!

  • Zorg dat je goed bent voorbereid, dat je financiën op orde zijn. Je kunt dan snel je documenten aanleveren waardoor ook eerder duidelijk is of je hypotheek rond komt.
  • Neem een aankoopmakelaar in de hand. Je gaat een onzeker traject in. De makelaar kan door de vraagprijzen heen kijken en je behoeden voor een te dure aankoop.
  • Is het je eerste woning? Kijk dan of je in aanmerking komt voor de Starterslening.
  • Ga voordat je een bod doet langs bij De Hypotheker. Wij berekenen je maximale hypotheek en je krijgt het Hypotheker Certificaat mee. Hiermee maak je veel kans op een geslaagde onderhandeling.