Blog Blog

Een nieuwe vestiging openen als franchisenemer, hoe werkt dat?

Olav van Eck is al bijna 25 jaar werkzaam bij De Hypotheker. Sinds 1999 heeft hij in de rol van franchisenemer meerdere vestigingen onder zijn hoede gehad. Op dit moment is hij eigenaar van twee vestigingen in Hoofddorp en recent heeft hij daarbij nog een vestiging geopend in Badhoevedorp, onder de rook van Amsterdam. Wat komt er allemaal kijken bij het openen van een vestiging? We vroegen het Olav.

Olav van Eck Olav van Eck | Eigenaar De Hypotheker Hoofddorp en Badhoevedorp Olav is al sinds 1999 franchisenemer bij De Hypotheker. Olav is momenteel eigenaar van twee vestigingen in Hoofddorp en een nieuwe vestiging in Badhoevedorp..
Leestijd: 5 min
Laatste update 30/01/2023
Olav van Eck

Hoe kwam je op het idee om deze nieuwe vestiging te starten?

Als ondernemer ben ik altijd op zoek naar commerciële kansen. Eerst heb ik een tijdje gekeken rond Schiphol, maar uiteindelijk kwam ik uit bij Badhoevedorp. Ik wilde een vestiging openen op een ‘lean en mean’ wijze. Dus zonder grote investeringen en met het huidige personeelsbestand. In Badhoevedorp kon ik een ruimte huren in een bedrijfsverzamelgebouw, waardoor ik snel kon starten.

Wat voor plaats is Badhoevedorp?

Badhoevedorp zat al in het rayon van Hoofddorp, maar er heeft nog nooit een vestiging gezeten. Het is een leuk dorp met wat grotere woningen, een groeigemeente. Ik zag hier een goede commerciële kans, want Badhoevedorp is met de vele nieuwbouwprojecten echt een volwaardige gemeente aan het worden.

Wat komt er allemaal bij kijken als je een nieuwe vestiging wil openen?

Je begint met het maken van een sommetje. Hoeveel transacties heb ik op dit moment in deze gemeente? Met de beschikbare marktinformatie kun je inschatten hoeveel marktaandeel je kunt halen op korte termijn. Ik wil de vestiging namelijk zo snel mogelijk rendabel maken: binnen een jaar wil ik minstens ‘break even’ draaien.

Waarom heb je gekozen voor een bedrijfsverzamelgebouw en niet voor een meer zichtbare locatie?

Ik heb wel gekeken naar winkelpanden, maar die zijn toch best prijzig. Door deze ruimte te huren, is de investering laag. Er zijn al meubels aanwezig, er hoeft alleen nog even een Hypotheker sausje overheen. Je bent inderdaad minder zichtbaar in het straatbeeld, maar tegenwoordig gaat veel marketing toch ook online. Ook ga ik mijn best doen om lokaal mijn gezicht te laten zien. Ik ga contacten zoeken met makelaars, kijken voor sponsormogelijkheden bij sportverenigingen, enzovoort.

Ga je zelf het hypotheekadvies geven in Badhoevedorp?

Ik ga zelf pionieren in Badhoevedorp, dat vind ik leuk om te doen. Ik ga nog geen nieuwe adviseurs aannemen, dus mijn adviseurs blijven voorlopig op de vestigingen in Hoofddorp. Als franchisenemer bestaan mijn werkzaamheden voor zo’n 50 procent uit adviseren en 50 procent uit leiding geven. Adviseren vind ik toch het leukst om te doen, dat is de reden dat ik bij De Hypotheker gekomen ben. Nu ik ouder word, ben ik wel op zoek naar een nieuwe balans. Ik ondersteun de jongere adviseurs en draag mijn kennis over. Gelukkig heb ik hele fijne, talentvolle mensen om me heen die heel goed zelfstandig kunnen werken.

Hoe vind je het om voor een merk als De Hypotheker te werken?

Na bijna een kwart eeuw weet ik niet meer niet beter, ‘Jazeker’ staat nog net niet op mijn hoofdkussen. Ik ben blij met de onafhankelijkheid en de uitstraling die mijn vestigingen hebben als onderdeel van De Hypotheker. We zijn kritisch en hebben veel kennis en marktervaring. Ik heb in de afgelopen jaren veel meegemaakt, met veel verschillende mensen. Ik blijf nog wel wat jaartjes ondernemen!