Blog Blog

“Over 5 of 10 jaar wil ik meerdere vestigingen hebben”

Bastiaan Pouw is sinds 1 oktober 2017 franchisenemer van De Hypotheker Maarssen. In deze blog deelt hij zijn ervaringen.

Bastiaan Pouw Bastiaan Pouw | Eigenaar De Hypotheker Maarssen en Amsterdam Oost Bastiaan is sinds 2017 werkzaam bij De Hypotheker. Daarvoor heeft hij o.a. gewerkt als adviseur bij SNS en de Rabobank. Inmiddels is Bastiaan eigenaar van twee vestigingen van De Hypotheker.
Leestijd: 5 min
Laatste update 01/03/2018
Bastiaan Pouw 2

Sinds 1 oktober 2017 ben ik franchisenemer van De Hypotheker Maarssen. Dat was een bestaande vestiging, die al zo’n 14 jaar bestond. In de tien jaar daarvoor heb ik interimprojecten gedaan voor veel verschillende banken en verzekeraars, ook aan de advieskant. Ik heb dus een goed beeld van hoe deze sector in elkaar steekt en wat er nodig is om succesvol te zijn.

In januari 2017 heb ik als interim specialist advieskennis bij De Hypothekers Associatie diverse vestigingen van De Hypotheker gecoacht in het kader van de advieskwaliteit. Zo kwam ik ook bij de vestiging Maarssen terecht, waarvan ik wist dat de eigenaar een opvolger  zocht. Omdat ik de organisatie al van binnenuit kende had ik hier meteen een goed gevoel bij en zijn we in gesprek gegaan.

De puzzelstukjes vielen op hun plaats

Ik was al een tijd om me heen aan het kijken naar een volgende stap in mijn loopbaan. Met enerzijds behoefte aan meer vastigheid, en anderzijds de wens om te ondernemen. Daarom heb ik de afgelopen jaren met verschillende partijen gesprekken gevoerd om voor mezelf te beginnen. Daar had ik steeds net niet het goede gevoel bij en dat vind ik toch heel belangrijk. Bij De Hypotheker heb ik dat gevoel wel. Dat kwam overal in terug: de kwaliteit van de formule, de betrokkenheid van medewerkers en het goede 1-op-1 contact met de vorige franchisenemer. Zo vielen de puzzelstukjes op hun plaats.

Eigen baas zijn

Inmiddels ben ik na de opstartperiode gewend als hypotheekadviseur/ franchisenemer bij De Hypotheker. Dat is echt wel wat anders dan de theorie die ik kende vanuit het advieskennis traject. In de praktijk heb je met klanten te maken, tijdsdruk, grillen van geldverstrekkers en een veelheid aan regeltjes en factoren waar je mee moet werken. Natuurlijk is het ook wennen om eigen baas te zijn. Organisatorisch vragen allerlei zaken je aandacht, lokale marketing, arbeidsvoorwaarden, facilitaire zaken en natuurlijk het bouwen aan een goed lokaal netwerk. Op dat soort punten probeer ik nu een inhaalslag te maken. Ik vind het ook echt leuk. Al met al geeft mijn nieuwe rol me veel energie en voldoening, maar daar ben ik wel 60 uur per week mee bezig. 

Als interimmer ben je ergens tijdelijk, dat is heel anders dan wanneer je zelf een kantoor hebt. Ik ga door het vuur voor mijn klanten en voor mijn medewerkers, dat betaalt zich ook terug. Ik weet dat ik hier over heel wat jaren nog zit, want ik zie het als een investering voor de lange termijn. Over 5 of 10 jaar wil ik meerdere vestigingen hebben, dus ik heb wel groeiambities. Eerst wil ik ervoor zorgen dat deze vestiging loopt zoals ik wil. Maarssen is echter niet een eindstation voor mij.

Flexibel en vasthoudend

De Hypotheker Maarssen heeft een goede locatie tegenover een winkelcentrum en naast een station. Het is laagdrempelig, iedereen kan binnenlopen. Zelfs om 21.00 uur in de avond, zo flexibel zijn we. Senioren komen bijvoorbeeld voor kleine dingen graag even een aantal keer binnen. Iedereen is welkom bij ons. Ook al is niet iedere klant een commerciële kans, zo willen wij ze wel behandelen. Je weet niet wat er nu of in de toekomst nog gebeurt, als een klant zich gehoord en gewaardeerd voelt komt hij altijd terug. Ik denk vooral in kansen en mogelijkheden. Liever een uurtje extra investeren dan kansen laten liggen.

Je moet vasthoudend zijn als franchisenemer. Zelf de lead nemen en niet afwachten tot mensen je kansen komen brengen. Je moet die kansen zelf halen. Als ik me er niet in vastgebeten had, had ik hier nu niet gezeten. 

Het is hard werken, maar het geeft heel veel voldoening om zelf iets op te bouwen en te zien groeien.