Blog Blog

De 7 beste vragen voor je hypotheekadviseur

Je hebt vast en zeker heel veel vragen aan je hypotheekadviseur. Er zijn dan ook heel veel dingen waar je rekening mee wilt houden. Wij helpen je op weg met deze 7 veelgestelde vragen. Daardoor ga je goed voorbereid het hypotheekgesprek in.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 06/06/2022
J8a2175 Social Media

1. Hoeveel kan ik eigenlijk lenen?

Als je op zoek bent naar een koopwoning, wil je natuurlijk graag weten wat je kunt lenen. Dit is dan ook een belangrijke vraag voor je hypotheekadviseur. Daar hebben we bij De Hypotheker een handige rekentool voor. Bereken het zelf!

Nu je een indicatie hebt van het hypotheekbedrag, kun je in het gesprek de details afstemmen en om een definitieve offerte vragen. Daarbij bespreek je ook de mogelijkheden voor het meefinancieren van bijvoorbeeld een verbouwing of duurzaamheidsmaatregelen.

2. Wat houdt Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in?

Als je een hypotheek afsluit met NHG heeft de geldverstrekker de garantie dat het resterende hypotheekbedrag altijd wordt afgelost, ook als je in financiële problemen komt. In ruil geeft de geldverstrekker je een korting op je hypotheeklasten tot wel 0,6% per jaar.

3. Welke hypotheekvorm past bij mij?

Er zijn verschillende soorten hypotheken, waarvan de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek de twee belangrijkste hoofdvormen zijn. Welke het beste bij jouw situatie past, kan je aan je hypotheekadviseur vragen. Die kan je dit vertellen op basis van je wensen en financiële mogelijkheden.

4. Hoe sluit ik een hypotheek af?

Je moet heel wat informatie over je persoonlijke situatie aanleveren als je een hypotheek wilt afsluiten. Dit verschilt per hypotheekvorm en per geldverstrekker. Je hypotheekadviseur kan je precies vertellen wat je allemaal nodig hebt.

5. Welke kosten komen er nog bij?

Je hypotheekadviseur rekent advies- en bemiddelingskosten voor de hulp die je krijgt. Verder krijg je nog te maken met zaken als overdrachtsbelasting, notariskosten en taxatiekosten. Je adviseur kan je een goede inschatting geven van de totale kosten.

6. Wat is de invloed van mijn studieschuld op de hypotheek?

Hoe hoger je studieschuld, des te lager het hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Geef daarom in je eerste gesprek al aan wat je studieschuld is, zodat je adviseur een reële berekening voor je kan maken.

7. Heb ik aanvullende verzekeringen nodig?

Het afsluiten van een hypotheek is een grote stap in je leven. Daar wil je graag wat extra zekerheid aan koppelen. Denk daarbij aan een overlijdensrisicoverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Daarmee dek je onvoorziene risico’s beter af.

Goed voorbereid met deze vragen bij je hypotheekgesprek!

Met deze vragen op zak kun je een vrijblijvend gesprek met een hypotheekadviseur aanvragen. Je weet immers precies waar je het over wilt hebben. Maak hier een afspraak!