Blog Nieuws

FAQ: 5 veelgestelde vragen over de huizenprijzen

De Nederlandse huizenprijzen zijn de laatste tijd veel in het nieuws. Na een lange tijd van stijgingen zijn de huizenprijzen sinds enkele maanden aan het dalen, al zagen we in januari weer een kleine opvering van de huizenprijzen. Hoe zit dat precies? Alles wat je wilt weten over de huizenprijzen in 5 FAQ's.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 10/03/2023
Istock 1222346421

1. Hoe hoog zijn de huizenprijzen op dit moment?

Uit cijfers van het CBS en het Kadaster blijkt dat de gemiddelde huizenprijs afgelopen januari op ruim € 424.000 euro lag. Dat is zo'n € 22.000 hoger dan in december. Wel is er een duidelijke afvlakking van de stijging van de huizenprijzen zichtbaar. De jaar-op-jaar stijging was nog maar 1,1%. Ter vergelijking: in augustus vorig jaar was dat nog 11,9%. Over het laatste kwartaal van 2022 heeft makelaarsvereniging NVM zelfs een daling van 6,4 procent geregistreerd ten opzichte van het hetzelfde kwartaal een jaar geleden. 

2. Hoe komt het dat de huizenprijzen zo lang achter elkaar gestegen zijn?

Sinds de zomer van 2013 tot de zomer van 2022 lieten de huizenprijzen een stijgende lijn zien. In 2013 kwamen we uit de kredietcrisis en lagen de huizenprijzen op een dieptepunt van gemiddeld € 206.000. Toen het economisch beter ging, was er weer ruimte voor de huizenprijzen om te stijgen. Bovendien begon de hypotheekrente te dalen. Tussen 2013 en 2022 is de gemiddelde hypotheekrente gedaald van rond de 5 procent naar rond de 1 procent. Dit betekende dat huizenkopers een hogere maximale hypotheek konden krijgen en dus meer geld konden bieden op een woning. Bovendien is er de afgelopen jaren een groot woningtekort ontstaan. Hierdoor waren woningen erg gewild en in combinatie van de extreem lage hypotheekrentes konden de huizenprijzen blijven stijgen.

3. Wat gaan de huizenprijzen doen in de rest van 2023?

Het is altijd lastig om te voorspellen wat de huizenprijzen precies gaan doen. Zo werd er aan het begin van de coronacrisis voorspeld dat de huizenprijzen hierdoor zouden gaan dalen, maar dat is uiteindelijk niet gebeurt. Pas in de loop van 2022, toen we ook een stijging zagen van de hypotheekrente, begon de stijging af te zwakken. In het najaar van 2022 werd de stijging dan ook daadwerkelijk ingezet, met afgelopen januari dus weer een kleine opleving.

Maar wat zal er de rest van het jaar gebeuren? Experts van o.a. ING en ABN Amro verwachten nu dat de huizenprijzen in 2023 verder gaan dalen. Beide banken voorspellen een daling van zo'n 6 procent.

4. Waarom gaan de huizenprijzen waarschijnlijk verder dalen?

De omslag van de huizenprijzen kent verschillende oorzaken. Zo is de hypotheekrente de afgelopen maanden flink gestegen, waardoor mensen tienduizenden euro's minder hypotheek kunnen krijgen. Tel daar nog de energiecrisis en de inflatie bij op: potentiële huizenkopers hebben minder te besteden of wachten liever op rustiger vaarwater. Tot slot zijn er door de strengere regelgeving minder beleggers op de markt die de huizenprijzen opdrijven.

Omdat er nog steeds een woningtekort is, verwachten experts dat de huizenprijzen niet zo hard zullen dalen als in 2008, aan het begin van de kredietcrisis. 

5. Zijn dalende huizenprijzen gunstig?

Dalende huizenprijzen zijn natuurlijk gunstig voor mensen die op zoek zijn naar een woning. Met name starters kunnen door de dalende huizenprijzen hopelijk steeds meer een voet tussen de deur krijgen. Voor huizenbezitters is dat natuurlijk een ander verhaal: als huizen minder waard worden, neemt ook hun overwaarde af en kunnen ze in het slechtste geval te maken krijgen met onderwaarde. Zo ver is het voor de meeste mensen gelukkig nog niet, maar we zien het woningaanbod al wel toe nemen. Dit duidt erop dat sommige huizenbezitters ervoor kiezen om hun woning nu te koop zetten, voordat de huizenprijzen echt hard gaan dalen. 

Meer weten?

 

Huizenprijzen Nederland Huizenprijzen per m2: top 25 duurste en goedkoopste