Blog Blog

Tips voor je huizenjacht in de huidige woningmarkt

Op zoek naar een woning? Dan zit je misschien soms bij de pakken neer als je wéér mis hebt gegrepen. Logisch. De huidige huizenmarkt vraagt best veerkracht wat van de woningzoeker. Maar geef de moed niet op! In deze blog geven we je enkele tips die jou kunnen helpen om je woning te bemachtigen.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 18/04/2024
Stel Op De Bank

Ken je financiële situatie

Het lijkt voor de hand te liggen, maar toch is het aan te raden je financiën eens écht goed in kaart te brengen. Weet je precies wat er maandelijks binnenkomt en uitgaat? Hoe zit het met een eventuele studieschuld?Rijd je in een lease-auto of een bakfiets met een leasecontract. Al deze zaken hebben invloed op jouw maximale hypotheek. Zorg ervoor dat je dit allemaal alvast op een rijtje hebt.


Weet wat je kunt lenen

Voordat je op huizenjacht gaat, is het goed om te weten wat je maximaal kunt lenen. Oftewel: wat is je maximale hypotheek? Dit kun je online berekenen op onze website of je kunt terecht bij de hypotheekadviseur bij jou in de buurt. Zodra je weet hoeveel je maximaal kunt lenen, heb je als het ware een budget en weet je in welke prijsklasse je kunt zoeken. Wil je extra goed voorbereid zijn, vraag dan tijdens je gesprek met de hypotheekadviseur naar het Hypotheker Certificaat. Met dit certificaat laat je zien wat jouw maximale hypotheek is. Handig voor jou én voor de verkoper van je droomhuis als je een bod uitbrengt.


Regel alvast een werkgeversverklaring

De werkgeversverklaring is een belangrijk document bij het regelen van een hypotheek. Hiermee laat je zien dat je genoeg inkomen hebt om de maandelijkse hypotheeklasten te betalen. Als je zoektocht naar een woning heel serieus is, kan het lonen de werkgeversverklaring alvast te regelen met je werk. De verklaring is over het algemeen drie maanden geldig. Met deze verklaring al op zak, heb je dat alvast geregeld als je bod is geaccepteerd. De werkgeversverklaring download je hier.


Locatie, locatie, locatie

Heb je een bepaalde wijk op het oog maar wil het precies in die wijk maar niet lukken iets aan te kopen? Probeer dan te ontdekken wat die wijk zo leuk maakt. Heb je dat lijstje paraat? Ga dan met dat lijstje eens door andere soortgelijke wijken heen. Wie weet blijken andere wijken ook te voldoen aan jouw wensen. Zo vergroot je het zoekgebied en creëer je weer nieuwe kansen voor jezelf.

Praktische punten

Dan hebben we nog een aantal hele praktische tips. Simpel maar wel effectief;

  • Zoek je naar iets met bijv. 2 kamers? Kijk verder dan de huidige situatie, met een tussenwand creëer je zo een extra kamer. 
  • Houd je oren en ogen open. Zit je op een verjaardag of borrel van je werk? Wie weet vang je wel op dat iemand gaat samenwonen en zijn of haar woning op de markt komt. Onderneem meteen actie en je hebt een streepje voor op andere potentiële kopers.
  • Meld je aan op Instagram en volg de makelaars in de plaatsen/delen waar jij wilt wonen.
  • Zorg dat verkopend makelaars weten wie je bent: iemand die de zaken voor een hypotheek regelen klaar heeft staan. Dat je een koper bent die direct stappen kan zetten en een serieus bod kan neerleggen.
  • Heb je een bezichtiging bemachtigd? In veel gevallen ontvang je dan voor de bezichtiging informatie via een online platform. Hierin kun je je alvast in de documenten van de woning verdiepen. Doe dat! Voor je eigen informatie, maar zeker ook om te laten zien dat je serieus bent. 
  • Zorg voor snelheid! Niet alleen snelheid bij het regelen van een hypotheek is belangrijk, het is zeker net zo belangrijk als het reageren op die hele leuke woning. Zie je een leuke woning? Denk dan niet, dat komt later wel. Regel het direct. Veel makelaars gaan de aanvragen af die via sites zoals Funda binnenkomen, wie het eerst reageert krijgt als eerste een reactie. Zorg ervoor dat je op je mobiel of laptop een kant-en-klare stukje tekst hebt klaarstaan dat je kunt kopiëren voor in het veld ‘vraag of opmerking voor de makelaar’. Geef daar kort aan wie je bent en dat je de woning graag wilt bekijken.
  • Tot slot, mindset! Zet door, hoe lastig het ook kan zijn blijf toch doorzetten. Het gaat een keer lukken!