Blog Blog

Wat gebeurt er als je hypotheekrenteaftrek afloopt in 2031?

Sinds 2001 geldt de regel dat je maximaal 30 jaar recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Dat betekent dat het belastingvoordeel voor alle huiseigenaren die in of vóór 2001 een huis kochten over 10 jaar (in 2031) vervalt. Wat betekent dit voor je hypotheek en je maandlasten?

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 03/10/2022
Belastingenvelop met geld

Heb jij een huis gekocht vóór of in 2001, dan verloopt je recht op hypotheekrenteaftrek in 2031. Heb je in 2002 een huis gekocht, dan vervalt je recht in 2032, enzovoort.

Wat zijn de consequenties?

Heb je jouw hypotheek na 30 jaar afgelost, dan is er niks aan de hand. Maar heb je na 30 jaar nog een openstaande hypotheekschuld, dan verhuist die schuld op dat moment van belastingbox 1 naar box 3. Dit betekent dat je de hypotheekrente die je betaalt niet meer mag aftrekken van de inkomstenbelasting. Hierdoor kunnen je netto maandlasten gaan stijgen. Zeker wanneer je richting je pensioen gaat, is het verstandig om hier alvast rekening mee te houden.

Aanpassingen na 2021

Heb je je hypotheek sinds 2001 verhoogd voor bijvoorbeeld een verbouwing? Dan heb je (in de meeste gevallen) voor dat nieuwe stuk hypotheek opnieuw recht op 30 jaar renteaftrek. Dus stel dat je in 2007 € 30.000 hebt bij geleend voor een verbouwing, dan heb je over dat bedrag recht op hypotheekrenteaftrek tot 2037.

Nieuwe hypotheek 

Sinds 1 juli 2021 moeten hypotheekverstrekkers rekening houden met de netto lastenstijging die ontstaat wanneer de hypotheekrenteaftrek vervalt. Ben je van plan om een nieuw huis te kopen en bereik je binnen 10 jaar de einddatum van jouw hypotheekrenteaftrek? Dan gaat je leencapaciteit omlaag en kun je dus minder lenen.

Breng jouw situatie in kaart

Of je nou van plan bent om te verhuizen of niet, als je 20 jaar of langer geleden je eerste hypotheek afsloot, is het verstandig om jouw situatie inzichtelijk te maken met de hulp van een hypotheekadviseur. Zo weet je hoeveel jouw maandlasten gaan stijgen vanaf 2031 en hoe je die extra kosten kunt opvangen. Ook kun je kijken naar de restschuld die je op dat moment nog hebt en hoe je die zou kunnen verkleinen, bijvoorbeeld door te sparen of extra af te lossen. Maak een vrijblijvende afspraak op een vestiging bij jou in de buurt.

Afspraak maken