Goed nieuws voor starters op de woningmarkt

Het lijkt erop dat de Nederlandse huizenmarkt langzaam aan het herstellen is en hier profiteren starters het meest van. Het totale aantal hypotheekaanvragen voor in het eerste kwartaal van 2023 is gedaald maar hypotheekaanvragen voor nieuwe woningen stabiliseren. Het aantal woningen in de verkoop neemt toe en dat is goed nieuws voor starters die hun eerste stappen willen zetten op de huizenmarkt.

Een jaar geleden zagen wij een enorme toename van het aantal mensen dat overstapte naar een andere hypotheek vanwege de lage rente. Nu de hypotheekrente niet meer zo laag is als toen, zijn er bijna geen mensen overstappen. Natuurlijk kijken wij nog wel naar oversluitmogelijkheden als klanten een nieuw voorstel van hun bank krijgen. Op dit moment zien we het woningaanbod groeien en dit biedt kansen voor starters. Hoewel de prijzen op Funda nog niet veel veranderen, is de noodzaak om te overbieden om een woning te kopen afgenomen.

Dha Logo Kleine H Rgb 128X128 De Hypotheker Houten
Leestijd: 5 min
Laatste update 25/04/2023
J8a8802 Social Media

Concurrentie

Nieuwe regels voor de midden huur, opgesteld door woonminister Hugo de Jonge, zullen naar verwachting ook vooral starters ten goede komen. Kleine particuliere beleggers die eerder besloten om een appartement of starterswoning aan te houden voor verhuur, verkopen deze nu bij vertrek van de huurder. Bovendien kunnen beleggers op veel plekken met een zelfbewoningsplicht geen appartement meer kopen voor beleggingsdoeleinden. Zij waren de afgelopen jaren de grootste concurrent voor startende kopers op de huizenmarkt. De verandering van de regels rondom huren kan die concurrent voor starters wel eens buitenspel hebben gezet.

Meer woningen op de markt

Hoewel het woningaanbod op dit moment nog beperkt is, komt er hopelijk binnenkort meer op de markt. Wij horen van veel makelaars dat er genoeg klanten in de spreekwoordelijke “pijpleiding” zitten en er de komende tijd meer woningen op de markt komen. Nieuwere woningen met een hoog energielabel zijn het meest in trek en vaak ook tegen een wat betere prijsstelling. Veelal zien wij dat wanneer de bloementjes weer beginnen te bloeien, Funda ook opbloeit.

Rustiger kijken

Het grote voordeel van de huidige markt is dat potentiële kopers nu rustiger en bewuster op zoek kunnen gaan naar een nieuwe woning. Bezichtigen was de afgelopen jaren een kort bezoek van tien minuutjes aan een woning en dan moest je snel beslissen of je een bod wilde doen. Misschien dat dat nu verandert en dat je twee keer kunt kijken voordat je besluit te bieden.

Dalende prijzen

Hoewel de hypotheekmarkt in 2022, door de stijgende rente en onzekere markt, een krimp liet zien van 19%, lijkt het er dit jaar beter uit te zien. Er is hernieuwde interesse en er zijn meer mogelijkheden voor starters. De dalende prijzen en lagere rente spelen hierbij een rol.

Comfort

Met andere woorden ontdek jouw droomhuis. Plan vandaag nog een bezichtiging en ervaar ruimte, comfort en de sfeer van wat een woning te bieden heeft. En kom vooraf even bij ons op de koffie, dan kijken we samen of de maandlast ook ruimte en comfort bieden.

Afspraak maken