Nieuwe kansen voor starters op de woningmarkt

Het waren rare jaren op de woningmarkt. Veel verkopen, veel bezoekers bij bezichtigingen en er werd met grote bedragen overboden. Voor starters waren het kansloze jaren op de woningmarkt, maar de kansen lijken toe te nemen. Hoe kun je als starter ervoor zorgen dat je nu wel kunt kopen? Wij zetten enkele zaken op een rij waarvoor geldt: een goede voorbereiding is het halve werk!

Dha Logo Kleine H Rgb 128X128 De Hypotheker Houten
Leestijd: 3 min
Laatste update 16/05/2023
J8A9302 Social Media

Kosten koper, wat houdt dat eigenlijk in?

Kosten koper (k.k.) zijn de kosten die je betaalt om eigenaar te worden van een woning. Het is verstandig om bij het kopen van een huis een buffer te hebben voor deze kosten, want deze bedragen kunnen niet meegenomen worden in de hypotheek. Kosten koper omvat het volgende:

 • Overdrachtsbelasting
  Als je zelf in de woning gaat wonen, bedraagt de overdrachtsbelasting 2% van de koopsom van de woning. Is de koopsom lager dan € 440.000,- en je bent jonger dan 35 jaar, dan kun je eenmalig vrijstelling hiervoor krijgen.
 • Notariskosten
  Koop je een huis, dan ben je als koper verplicht een notaris in te schakelen voor het opstellen en registreren van de hypotheekakte en/of de leveringsakte. De kosten zijn per notaris verschillend en liggen vaak rond de € 1.000,- en € 1.500,-. Dit is exclusief eventuele kosten voor samenlevingscontract en/of testamenten.
 • Taxatiekosten
  Als je een hypotheek afsluit, moet de waarde van het huis vooraf worden getaxeerd. Deze kosten variëren meestal tussen de € 600,- en € 900,-.
 • Advies- en bemiddelingskosten
  Maak je gebruik van een hypotheekadviseur of een bemiddelaar, dan moet je rekening houden met advies- en bemiddelingskosten. Deze kosten liggen ongeveer tussen de € 1.500,- en € 3.500,-. Dit is afhankelijk van welke dienstverlening je precies kiest.
 • Bouwkundige keuring
  Het kan verstandig zijn om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren om te kijken of er geen verborgen gebreken zijn in de woning. Een bouwkundige keuring kost ongeveer € 400,-

Hypotheek; hoeveel kun je lenen?

De hoogte van het bedrag dat je kunt lenen is afhankelijk van een aantal factoren. Denk aan het soort inkomen, de hoogte ervan, heb je een vast contract of werk je op tijdelijke basis voor een baas, de hoogte van andere financiële verplichtingen zoals schulden of private-lease auto en de waarde van de woning. Ook wordt gekeken naar het bruto jaarinkomen. Een stelregel is dat je 4 tot 4,5 keer je jaarinkomen kunt lenen. Heb je een inkomen van € 40.000,- dan kan je ongeveer € 170.000,- lenen. Ben je met z’n tweeën en heb je beide een inkomen van € 40.000,- dan kan je bijna € 390.000,- lenen. Er mag altijd 100% van de waarde van de woning geleend worden. Eventuele energiebesparende maatregelen kunnen dat verhogen tot maximaal 106% van de waarde van de woning. Vaak wordt er gezegd dat er geen geld meer voor verbouwen geleend mag worden, dat is niet waar. Er kan nog altijd geleend worden om de woning naar je wens te maken. Wel speelt de waarde na verbouwing dan een grote rol voor wat betreft de hoogte van het dit leenbedrag (het zogenaamde ‘bouwdepot’).

Nationale Hypotheekgarantie

Kost de woning niet meer dan € 405.000,-, dan kun je gebruikmaken van Nationale Hypotheekgarantie. Hiermee krijg je korting op de rente. Die korting kan oplopen tot soms wel 0,5%. Ook biedt Nationale Hypotheekgarantie je een extra zekerheid als je de lasten niet meer kunt betalen. Wel moet je 0,6% van het leenbedrag betalen als ‘borgtochtprovisie’ (afsluitkosten). Door de rentekorting worden deze kosten vaak terugverdiend in een periode van 2 jaar.

Starterslening of garantstelling

Ben je starter, dan kun je in aanmerking komen voor een starterslening bij de gemeente. Bij veel gemeenten kun je als starter gemiddeld € 30.000,- extra lenen waarover je de eerste 3 jaar geen rente hoeft te betalen. Na die periode wordt er gekeken of je iets moet betalen of niet. Voor starters is het ook een optie om ouders garant te laten staan voor de hypotheek. In dat geval tekenen ouders mee op de hypotheek waardoor je ongeveer 25% meer kunt lenen. Dit wordt dan verstrekt op basis van de verwachte inkomensgroei. Het idee is dat je de lasten binnen 5 à 10 jaar zelf kunt dragen.

Belastingvrije schenking

Misschien heb je ouders die je best willen helpen met een extraatje. In 2023 kan er maximaal €28.947,- belastingvrij geschonken worden. Voorwaarde is wel dat je niet ouder bent dan 40 jaar en dat het geld alleen wordt gebuikt voor het aankopen, verbouwen of verduurzamen van je woning.


Wil je als starter goede kansen maken, laat je dan over al deze zaken goed informeren. Dat zorgt ervoor dat je weet waar je aan toe bent en welke stappen je kunt nemen. Komt dat huis dan voorbij, dan kun je snel schakelen. Bel: 030 637 65 45 of stuur een e-mail naar: [email protected]. Of neem een kijkje op onze vestigingspagina.

Tot gauw! De koffie staat klaar!

Afspraak maken