Tien tips voordat je een huis gaat kopen
Het kopen van een huis is een spannende gebeurtenis. Vaak markeert het een nieuwe fase in je leven. Wij krijgen heel wat klanten over de vloer die wij dankzij een passende hypotheek kunnen helpen hun dromen te realiseren. Wil jij ook een stap verder komen? Hierbij alvast tien tips.
Leestijd: 3 min
Laatste update 09/05/2023
- Budget: breng je financiële situatie goed in kaart en bepaal hoeveel geld je beschikbaar hebt voor de aankoop van een huis. Houd daarbij rekening met andere kosten zoals notariskosten, overdrachtsbelasting, hypotheekrente en onderhoudskosten.
- Locatie: de locatie van een huis is van groot belang. Bedenk waar je wilt wonen, bijvoorbeeld in de stad of in een rustige buitenwijk. Houd ook rekening met de bereikbaarheid van voorzieningen zoals winkels, scholen en openbaar vervoer.
- Type woning: er zijn verschillende soorten woningen, zoals appartementen, rijtjeshuizen, vrijstaande woningen en twee-onder-een-kapwoningen. Bedenk welk type woning het beste bij jou en je gezinssituatie past.
- Staat van het huis: als je een huis bezichtigt, let dan goed op de staat van het huis. Zijn er gebreken of mankementen? Is er sprake van achterstallig onderhoud? Dit kan invloed hebben op de waarde van het huis en de kosten die je in de toekomst moet maken.
- Energiezuinigheid: het is tegenwoordig steeds belangrijker om te letten op de energiezuinigheid van een huis. Houd daarbij rekening met de isolatie, dubbele beglazing, het energielabel en eventuele zonnepanelen.
- Toekomstplannen: Houd rekening met je toekomstplannen en bedenk of het huis daarbij past. Wil je bijvoorbeeld nog kinderen krijgen of op termijn kleiner gaan wonen?
- Omgeving: kijk niet alleen naar het huis zelf, maar ook naar de omgeving. Zijn er voldoende voorzieningen in de buurt, zoals supermarkten en scholen? Is er sprake van overlast, bijvoorbeeld van verkeer of geluidsoverlast?
- Beschikbaarheid: bekijk hoe lang het huis al te koop staat en hoeveel interesse er is van andere kopers. Het kan helpen om een aankoopmakelaar in te schakelen die je kan adviseren over de beschikbaarheid en de prijs van het huis.
- Vereniging van Eigenaren (VvE): als je een appartement koopt, is het belangrijk om te weten hoe het zit met de Vereniging van Eigenaren. Wat zijn de maandelijkse kosten en welke verantwoordelijkheden heb je als eigenaar?
- Je hypotheek: kom bij De Hypotheker langs en laat je goed informeren over de verschillende hypotheekmogelijkheden en de voorwaarden van de geldverstrekkers. Wij staan in verbinding met meer dan 40 geldverstrekkers. Wij kunnen voorwaarden en tarieven met elkaar vergelijken en zo komen tot de hypotheek die het best bij je past.
Wil je weten hoeveel geld je kunt lenen voor de aankoop van een huis? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder!