Zonnepanelen? Zo financier je en verzeker je die

Je huis verduurzamen; het is een veel besproken onderwerp onder onze klanten. Van alle verduurzamingsmaatregelen horen wij als adviseur het meest over zonnepanelen. Eigenlijk zou je eens met een drone in de wijk moeten kijken hoeveel daken al volliggen. Misschien een reden om de zonnepanelen eens nader te belichten. Bovendien is er in 2023 ook weer iets veranderd.

Dha Logo Kleine H Rgb 128X128 De Hypotheker Houten
Leestijd: 3 min
Laatste update 08/03/2023
Martin Suurbach, hypotheekadviseur bij De Hypotheker Houten

Per 1 januari van dit jaar is de BTW op zonnepanelen, die worden geplaatst op daken of bijgebouwen van woningen, afgeschaft. Dat maakt het voor nog meer huishoudens aantrekkelijk om te kiezen voor zonnepanelen. Zonnepanelen blijven een behoorlijke investering. Maar waar moet je eigenlijk op letten op het moment dat je zonnepanelen aanschaft? 

Financiering

Zelfs nu de BTW  op zonnepanelen is afgeschaft, blijven zonnepanelen nog steeds een behoorlijke investering. Verdiep je daarom allereerst eens in de financieringsmogelijkheden. Er is geen landelijke subsidie meer, maar gemeenten bieden vaak nog wel bepaalde subsidies voor het verduurzamen van je woning. Zo biedt het Nationaal Warmtefonds mogelijkheden en natuurlijk kun je je hypotheek verhogen. Kijk ook eens naar de verschillen tussen het huren en kopen van zonnepanelen. Beiden hebben hun (financiële) voor- en nadelen. 

Type zonnepanelen

De meest voorkomende zonnepanelen zijn de poly- (meestal blauw) en de mono-panelen (meestal zwart). Los van smaak doen deze twee soorten qua kwaliteit niet heel veel voor elkaar onder. Het verschil zit vooral in het maximaal vermogen (de Wattpiek) van het paneel. Hoe meer Wattpiek, hoe meer het paneel opwekt. Bedenk dus vooraf hoeveel stroom je wilt opwekken. Op basis daarvan kun je het aantal panelen in combinatie met het vermogen bepalen. Naast zonnepanelen heb je een omvormer en bij voorkeur een monitoringssysteem nodig. De omvormer en het monitoringssysteem worden vaak aangeboden door de leverancier zelf. Daar heb je niet altijd een keuze in. 

Weersomstandigheden

Vanaf het moment dat de kostbare zonnepanelen op je dak liggen, wil je deze het liefst zo lang mogelijk laten liggen. Echter de panelen liggen buiten en dat maakt ze dus ook gevoelig voor invloeden van buitenaf. Onder normale weersomstandigheden waaien de panelen echt niet zomaar van je dak af, mits goed gelegd natuurlijk. We krijgen in Nederland wel steeds meer te maken met extreme weersomstandigheden, waardoor de panelen ook kwetsbaarder worden. Een goede verzekering is daarom aan te raden. Check bij de verzekeraar goed wat precies onder welke omstandigheden wordt verzekerd.

Brand

Je moet er niet aan denken, maar met al die elektriciteit neemt de kans op brandschade toe. Onder de panelen, maar bijvoorbeeld ook in de meterkast. Om het risico te verminderen op brandschade moeten de panelen door een expert zijn aangesloten. Wil je de panelen verzekeren tegen brand, dan verbinden veel verzekeraars hier voorwaarden aan. Wat precies wordt gedekt binnen welke verzekering, verschilt vaak per verzekeraar. Voorkom dat je onder-, maar ook zeker oververzekerd bent door van tevoren goed uit te zoeken wat je precies gedekt wilt hebben.

Afschaffing salderingsregeling

Dat de BTW is afgeschaft scheelt in aankoop maar ook krijgen we te maken met de afbouw van de salderingsregeling. Dat zou in 2023 gaan beginnen maar is uitgesteld tot 2025. In dat jaar en in 2026 mag er nog maar 64% van de opgewekte energie gesaldeerd worden. In de jaren erna bouwt dat percentage af met 9% per jaar. In 2031 is er geen saldering meer mogelijk. Zonnepanelen zijn zeker ook na 2025 en 2031 nog rendabel alleen zal er wel anders omgegaan moeten worden met het stroomgebruik. Er zijn genoeg manieren waarop je kunt profiteren van je opgewekte stroom. Gebruik meer van je eigen stroom door in de middag (als de zon schijnt) de vaatwasser of wasmachine aan te zetten. Of het opladen van je elektrische auto op het moment dat de zon schijnt en je dus zelf energie opwekt. Daarnaast is het zeer waarschijnlijk dat er in de toekomst batterijen kunnen worden aangesloten waarmee je je eigen stroom kan opslaan. Voldoende mogelijkheden voor de toekomst.

Zodra je besluit zonnepanelen aan te schaffen of te huren is het inschakelen van een erkende installateur een goed idee. Zij kunnen je goed adviseren over de juiste plek en de juiste panelen. Ook verzorgen zij de installatie waardoor je op een veilige manier en met een gerust hart gebruik kunt maken van je panelen. Heb je ze daarbij ook nog goed verzekerd, dan zit je er de komende jaren warm bij. 

Bij al deze vragen kunnen wij je helpen. Nee, wij leggen de panelen zeker niet zelf op het dak. Wij hebben andere specialiteiten: koffiedrinken en tijdens de koffie praten wij graag over de investering, de financieringsmogelijkheden en de verzekering. Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!

Afspraak maken