16-1-2020

Oversluiten onverminderd populair: bijna 30 procent meer overgesloten hypotheken in 2019

De Hypotheek Index geeft ieder kwartaal inzicht in de laatste ontwikkelingen rond hypotheken. Lees nú direct meer.

Driekwart huizenkopers koos afgelopen jaar voor rentevaste periode van 20 jaar of langer

Het aantal Nederlanders dat zijn hypotheek oversluit, is het afgelopen jaar sterk gegroeid. Zo groeide het aantal overgesloten hypotheken in 2019 met bijna 30 procent in vergelijking met het voorgaande jaar, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Gezien de renteverwachtingen verwacht De Hypotheker dat het oversluiten van een hypotheek naar een lagere rente ook in 2020 nog steeds gunstig is. Verder kiezen huizenkopers steeds vaker voor een langere rentevaste periode. Zo is het aantal Nederlanders dat voor een rentevaste periode van 30 jaar kiest in de afgelopen drie jaar gestegen van 9 naar 24 procent.

 

Bekijk Hypotheek Index arrow_forward

 

De Hypotheker constateert dat steeds meer Nederlanders vanwege de aanhoudend lage rente ervoor kiezen hun hypotheek over te sluiten. Zo kunnen zij profiteren van lagere woonlasten. Over geheel 2019 nam het aantal Nederlanders dat zijn hypotheek heeft overgesloten met 29,3 procent toe in vergelijking met 2018. De hypotheekrente is het afgelopen jaar verder gedaald, waardoor oversluiten nog steeds populair is. In december 2018 was de rentevaste periode van 20 jaar met NHG gemiddeld nog 2,5 procent. Inmiddels is deze gemiddelde hypotheekrente gedaald naar 1,68 procent, een verschil van 0,82 procent. Ook de rentevaste periode van 30 jaar met NHG laat een flinke daling zien van 2,94 procent eind 2018 naar 2,08 procent eind 2019. 

Voorkeur lange rentevaste periode

Er is ook een verschuiving zichtbaar in de voorkeur voor een langlopende rentevaste periode. Vijf jaar geleden koos slechts een kwart van de huizenkopers voor een rentevaste periode van 20 jaar. In 2019 gold dat voor maar liefst 46 procent waardoor de 20-jaars rente het meest populair is. De 30-jaars rente wordt door bijna een kwart van de huizenkopers gekozen. “Aangezien de hypotheekrente al lange tijd historisch laag is, kan oversluiten nog steeds erg gunstig zijn. De rentepercentages zijn het afgelopen jaar opnieuw flink gedaald en de percentages van de verschillende rentevaste periodes liggen vanwege de steeds grotere concurrentie op de hypotheekmarkt bovendien dichter bij elkaar. Daarom kiezen veel huizenkopers voor een lange rentevaste periode. Zo hebben bijna drie op de vier huizenkopers een voorkeur voor een rentevaste periode tussen de 20 en 30 jaar. Dit biedt meer zekerheid met stabiele maandlasten over een langere periode”, zegt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. 

Extra geld voor verbouwing of verduurzaming woning

Oversluiten is vooral interessant als de rentevaste periode binnen korte tijd afloopt. Bij het aflopen van de rentevaste periode kan zelfs boetevrij worden overgesloten. Vanwege de oververhitte woningmarkt kiezen huizenbezitters er vaker voor om niet te verhuizen maar te investeren in de eigen woning. Oversluiten kan gunstig zijn als je de hypotheek wilt verhogen voor een verbouwing of het verduurzamen van de woning. Zo biedt een lagere rente en een eventuele overwaarde op de woning wellicht meer mogelijkheden om extra te financieren waardoor een gedeelte gebruikt kan worden voor het aanbrengen van energiebesparende maatregelen of het verbouwen van de huidige woning.

 
Bekijk de hele Hypotheek Index.