Actueel Nieuws

Coronaverklaring heeft nog weinig negatieve effecten op acceptatie hypotheekaanvraag

Veel geldverstrekkers maken sinds de coronacrisis gebruik van een coronavragenlijst. Met deze vragenlijst controleren zij de inkomensonderbouwing, waarbij ze huizenkopers vragen stellen over het huidige inkomen en of dit in het komende jaar mogelijk negatief beïnvloed wordt door de coronacrisis.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 10/08/2020
vrouw met mondkapje

De coronaverklaring biedt klanten en adviseurs extra ruimte om aan te geven waarom een aanvraag verantwoord is. Daarmee wordt voorkomen dat consumenten die in getroffen branches zoals de cultuursector, horeca en toerisme werkzaam zijn per definitie geen toegang krijgen tot de hypotheekmarkt.

In het algemeen lijkt er (nog) geen negatief effect te zijn, hoewel de gevolgen natuurlijk per branche kunnen verschillen. Voor mensen die werkzaam zijn in de hardst getroffen branches zal het effect wellicht wel groter zijn. Hypotheekaanvragen worden echter niet per definitie afgewezen, maar er wordt dieper naar de zaak gekeken.

Eigen beleid

Iedere geldverstrekker hanteert een eigen beleid met betrekking tot de coronavragenlijst. Een aantal laat de verklaring invullen door de hypotheekaanvrager zelf, maar er zijn ook geldverstrekkers, zoals de ING die de coronaverklaring laat invullen door de werkgever. Daarnaast belt Venn Hypotheken na afronding van het dossier ook de werkgever nog na. Van meer geldverstrekkers is niet bekend dat er direct contact is met de werkgever.

De intentieverklaring voor een vaste aanstelling is niet altijd meer voldoende. De hypotheekeisen zijn niet gewijzigd, wel wordt er meer doorgevraagd naar de invloed van de crisis op het toekomstige inkomen.

Nog weinig effect op acceptatie

Een hypotheekaanvraag kost meer tijd door het invullen van extra formulieren en door langere verwerkingstermijnen maar een negatief effect op de acceptatie van de hypotheekaanvragen lijkt tot nu toe beperkt. Geldverstrekkers leveren nu vooral meer maatwerk. Als een hypotheekaanvrager tijdelijk minder salaris heeft door corona, maar kan aantonen dat dit in de toekomst weer herstelt, kan een hypotheekaanvraag mogelijk toch doorgang vinden.

Schat je kansen in

Veel potentiële huizenkopers zullen tijdens de crisis ook zeker voor zichzelf goed moeten inschatten wat hun kansen zijn.

Als je (tijdelijk) minder inkomen hebt en in een sector werkt die hard getroffen wordt door corona, dan is het mogelijk verstandig om de aankoop van een woning even uit te stellen. 

Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een adviseur bij jou in de buurt.