Actueel Nieuws

Van tiny house tot 3D-geprinte huizen: dit zijn de huizen van de toekomst

Met problemen zoals de aanhoudende krapte op de huizenmarkt en klimaatverandering, is het belangrijk om op zoek te gaan naar andere woonoplossingen in de toekomst en verder te kijken dan het traditionele rijtjeshuis. Dit zijn volgens ons de huizen van de toekomst.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 12/02/2021
Istock 1181990900Klein (1)

Tiny house

Een tiny house is een vrijstaand huisje met een oppervlakte tussen de 15 m2 en 50 m2. De zogenoemde ‘Tiny House Movement’, een beweging van mensen die klein en minimalistisch wonen promoten, is ontstaan in de Verenigde Staten en kwam in 2015 naar Nederland. Inmiddels worden tiny houses steeds populairder en zijn er allerlei innovatieve oplossingen om de kleine ruimtes zo goed mogelijk te benutten. Het voordeel van tiny houses is dat ze weinig ruimte innemen en makkelijk te verplaatsen zijn. Ook zijn ze een stuk voordeliger dan een ‘normaal’ huis: voor enkele tienduizenden euro’s kun je al een tiny house bezitten. Ook zijn tiny houses vaak duurzaam gebouwd en ingericht, waardoor deze huizen erg toekomstbestendig zijn.

Een hypotheek krijgen op een tiny house is op dit moment nog een uitdaging, al zijn er wel een aantal hypotheekverstrekkers die hierin willen voorzien. En nu tiny houses steeds meer voorkomen in Nederland, zullen er ook steeds meer financieringsmogelijkheden komen.

3D-printen

Al enkele jaren wordt er geëxperimenteerd met het 3D-printen van huizen. Zo werd er afgelopen zomer in België voor het eerst een huis geprint met twee verdiepingen. Voordelen van 3D-printen zijn dat er minder materialen nodig zijn, er vrijwel geen afval is en dat het snel is. Als je 24 uur per dag zou printen, zou een huis al binnen drie dagen klaar kunnen zijn.

De kosten van het massaal 3D-printen van woningen zijn nu nog te hoog. Maar zodra de technologie meer ontwikkeld is en de kostprijs daalt, kan 3D-printen een serieuze oplossing worden voor de problemen op de woningmarkt.

Houten huizen

De meeste huizen in Nederland worden van beton en staal gebouwd. Maar huizen van hout kennen veel voordelen. Zo is hout veel lichter dan beton en leent het zich goed voor ‘prefab’ woningen. Dat scheelt veel tijd en transport van machines en losse materialen naar het bouwterrein. Tevens zorgt bouwen met hout voor veel CO2-besparing. Volgens onderzoek stoot elke kubieke meter hout 1,1 ton minder CO2 uit dan stenen materiaal.

Voor het bouwen van houten huizen moet natuurlijk wel meer gekapt worden. Er zal dan ook gekeken moeten worden naar duurzame bosbouw.

Smart homes

Smart homes zijn huizen waarin gebruik wordt gemaakt van slimme technologieën, zoals slimme thermostaten, verlichting, sloten, deurbellen en geluidsinstallaties. Aan het eind van 2020 stonden er zo’n 51,4 miljoen smart homes in Europa. Verwacht wordt dat dit er binnen vier jaar meer dan 100 miljoen zijn.

Met een smart home kun je kosten besparen op de energie- of waterrekening, doordat je meer inzicht in je verbruik krijgt en timers kunt instellen. Daarnaast levert het ook een hoop gebruiksgemak en zorgt een slimme deurbel of alarmsysteem voor extra veiligheid.

Een smart home kan echter ook nadelen hebben. Ten eerste is het niet goedkoop om te investeren in alle slimme producten. Daarnaast zijn de meeste apparaten verbonden met internet: bij een instabiele verbinding kunnen de apparaten niet meer (goed) werken. Ten slotte zijn de apparaten gevoelig voor hackers: zorg dus altijd voor een goede beveiliging.