14-9-2020

De voor- en nadelen van een hogere WOZ-waarde

De WOZ-waarde van koopwoningen ligt dit jaar met een gemiddelde van € 270.000 op het hoogste niveau ooit. Dat is een stijging van 8,9 procent ten opzichte van vorig jaar. Een hoge WOZ-waarde heeft zowel voor- als nadelen. Wij zetten het voor je op een rijtje.

De WOZ-waarde is de waarde van je woning, die wordt vastgesteld door de gemeente en waarop de hoogte van een aantal gemeentelijke belastingen wordt gebaseerd. Ieder jaar ontvang je een WOZ-beschikking met daarop de WOZ-waarde op 1 januari van het voorgaande jaar. 

In Weesp steeg de gemiddelde WOZ-waarde het hardst tot 351.000 euro, een stijging van bijna 22 procent. De gemeente met de hoogste gemiddelde WOZ-waarde is Bloemendaal met maar liefst 750.000 euro. 

Een hoge WOZ-waarde heeft zowel voor- als nadelen. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Nadelen van een hoge WOZ-waarde

  • De gemeentebelasting stijgt. Als woningeigenaar betaal je onroerendezaakbelasting (OZB) aan de gemeente, een percentage van de WOZ-waarde. Dus hoe hoger je WOZ-waarde, hoe meer belasting je betaalt. 
  • Je eigenwoningforfait stijgt. Ook het eigenwoningforfait is gebaseerd op de WOZ-waarde. Bij woningen vanaf € 75.000 tot € 1.090.000 bedraagt het eigenwoningforfait 0,6 procent van de WOZ-waarde (2020). Dit bedrag wordt opgeteld bij je inkomen tijdens de aangifte en daar dien je dus belasting over te betalen. Gelukkig mag je in veel gevallen de hypotheekrente wel aftrekken van het eigenwoningforfait.


Voordelen van een hoge WOZ-waarde

Gelukkig biedt een hogere WOZ-waarde ook voordelen:
  • Hogere verkoopopbrengst. Als je van plan bent om je woning te verkopen, dan kun je waarschijnlijk een hogere vraagprijs hanteren door de gestegen WOZ-waarde. Houdt er wel rekening mee dat de WOZ-waarde niet gelijk is aan de marktwaarde, onder andere omdat de WOZ-waarde een jaar achter loopt. 
  • Lagere hypotheekrente. Heb je een woning zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan betaal je vaak een renteopslag, die bepaald wordt door de verhouding tussen de marktwaarde van de woning en de hoogte van de hypotheek (risicoklasse). Als je WOZ-waarde is gestegen, dan val je mogelijk in een lagere risicoklasse en kun je een lagere hypotheekrente krijgen. Neem hierover contact op met je hypotheekadviseur of je hypotheekverstrekker.

Terug naar Actueel arrow_forward