Actueel Nieuws

Hypotheek afsluiten: er is meer dan lage rente

Als je een hypotheek gaat afsluiten is een zo laag mogelijke hypotheekrente natuurlijk erg fijn. Dat zorgt immers voor lagere maandlasten. Toch is het verstandig om je niet blind te staren op lage rentes en rekening te houden met andere belangrijke hypotheekvoorwaarden. Wij zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 24/01/2020
J8a2311 Contentlaag Samen Resized

Boetevrij aflossen

Ben je van plan om naast je maandelijkse aflossing af en toe extra af te lossen op je hypotheek? Houd dan rekening met de voorwaarden voor boetevrij aflossen. Bij veel hypotheekverstrekkers mag je jaarlijks tien procent van het hypotheekbedrag boetevrij aflossen. Bij sommige maatschappijen zelfs tot twintig procent. Voor hogere bedragen wordt dan een vergoeding in rekening gebracht. Maar er zijn ook hypotheekverstrekkers waar je onbeperkt boetevrij mag aflossen als je dat uit eigen middelen doet. Handig als je bijvoorbeeld een schenking of erfenis verwacht. 

Hypotheek meeverhuizen

Stel dat je over een aantal jaar weer wil verhuizen, dan kan het wenselijk zijn om je hypotheek met zijn huidige voorwaarden mee te nemen. Niet bij alle hypotheekverstrekkers mag je je hypotheek zomaar meenemen. Verdiep je dus goed in deze voorwaarden.

Lagere rente na aflossen

Als je een gedeelte van je hypotheek hebt afgelost heb je mogelijk recht op een lagere hypotheekrente. Steeds meer hypotheekverstrekkers verlagen de rente automatisch, maar niet allemaal. Je dient dit dan zelf in de gaten te houden en contact op te nemen met de hypotheekverstrekker. Ook als de waarde van je huis sterk is gestegen heb je mogelijk recht op een lagere rente, maar dat moet je aantonen door middel van een taxatierapport. Er komen kosten kijken bij het opmaken van zo'n rapport.

Geldigheid hypotheekofferte

De hypotheekofferte is een bindend aanbod van de hypotheekverstrekker. Hoe lang deze offerte geldig is, verschilt per hypotheekverstrekker en varieert vaak tussen de drie en zes maanden. Check dus goed de geldigheidsduur van jouw offerte als het nog enkele maanden duurt voordat jij je nieuwe woning kunt betrekken. Verlengen is vaak wel mogelijk, maar hier kunnen kosten aan verbonden zijn. 

Welke rente geldt bij passeren?

Sommige hypotheekverstrekkers blijven de rente die zij bieden in hun hypotheekofferte hanteren bij het passeren van de hypotheek, ook als dat enkele maanden later is. Dat wordt offerterente genoemd. Ook zijn er hypotheekverstrekkers die kijken naar de rente op de dag van passeren. Als de rente dan lager is krijg je de lagere rente, ook wel dagrente genoemd. Er is ook een tussenvariant. Als je een offerte hebt gekregen met een bepaalde rente en de rente daalt voordat je de offerte hebt geaccepteerd, dan krijg je toch die lagere rente bij het accepteren van de offerte.

Een hoop om rekening mee te houden dus. Zie je door de bomen het bos niet meer? Maak dan een vrijblijvende afspraak met één van onze hypotheekadviseurs. Zij kijken naar jouw persoonlijke situatie en de voorwaarden die voor jou belangrijk zijn en zoeken voor jou de best passende hypotheek.

Afspraak maken