Actueel Nieuws

Overlijdensrisicoverzekering bij NHG niet langer verplicht

Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is niet meer verplicht voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Sinds 1 januari vervalt ook de verplichting voor klanten met een lopende NHG-hypotheek.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 31/01/2020
Pexels Pixabay 161280

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) is een verzekering die een vooraf bepaald kapitaal uitkeert bij het overlijden van de verzekerde persoon. Deze verzekering werd in het verleden verplicht gesteld voor NHG hypotheken en veel niet-NHG hypotheken, zodat na overlijden de partner in de woning zou kunnen blijven wonen.

Kwetsbare groepen

NHG merkte echter dat kwetsbare groepen zoals chronisch zieken en ex-patiënten moeite hadden om een ORV af te sluiten en daardoor uitgesloten werden van NHG. Door de ORV niet langer te verplichten krijgt deze groep eenvoudiger toegang tot het vangnet van NHG.

NHG verwacht niet dat consumenten met lopende hypotheken massaal hun verzekering op zullen zeggen. Een ORV heeft namelijk zeker een meerwaarde. De adviseur en klant kunnen samen de situatie van de klant bekijken en beoordelen of een ORV afsluiten verstandig is.