Actueel Nieuws

De voor- en nadelen van een hogere WOZ-waarde

Als je een koophuis hebt, heb je waarschijnlijk pas geleden de nieuwe WOZ-beschikking ontvangen, of ontvang je die binnenkort. Met een hogere WOZ-waarde betaal je meer belasting, maar er zijn ook voordelen. Wij zetten zowel de voor- al de nadelen voor je op een rijtje.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 03/02/2021
Belastingenvelop met geld

De WOZ-waarde is de waarde van je woning, die wordt vastgesteld door de gemeente en waarop de hoogte van een aantal gemeentelijke belastingen wordt gebaseerd. Ieder jaar ontvang je een WOZ-beschikking met daarop de WOZ-waarde op 1 januari van het voorgaande jaar. 

De WOZ-waarde van koopwoningen per 1 januari 2020 ligt gemiddeld op € 270.000. Dit is het hoogste niveau ooit en 8,9 procent hoger dan in 2019. Wat zijn de voor- en nadelen van zo'n hoge WOZ? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Nadelen van een hoge WOZ-waarde

  • De gemeentebelasting stijgt. Als woningeigenaar betaal je onroerendezaakbelasting (OZB) aan de gemeente, een percentage van de WOZ-waarde. Dus hoe hoger je WOZ-waarde, hoe meer belasting je betaalt. 
  • Je eigenwoningforfait stijgt. Ook het eigenwoningforfait is gebaseerd op de WOZ-waarde. Bij woningen vanaf € 75.000 tot € 1.110.000 bedraagt het eigenwoningforfait 0,5 procent van de WOZ-waarde. Dit bedrag wordt opgeteld bij je inkomen tijdens de aangifte en daar dien je dus belasting over te betalen. Gelukkig mag je in veel gevallen de hypotheekrente wel aftrekken van het eigenwoningforfait.

Voordelen van een hoge WOZ-waarde

Gelukkig biedt een hogere WOZ-waarde ook voordelen:

  • Hogere verkoopopbrengst. Als je van plan bent om je woning te verkopen, dan kun je waarschijnlijk een hogere vraagprijs hanteren door de gestegen WOZ-waarde. Houdt er wel rekening mee dat de WOZ-waarde niet gelijk is aan de marktwaarde, onder andere omdat de WOZ-waarde een jaar achter loopt. 
  • Lagere hypotheekrente. Heb je een woning zonder Nationale Hypotheek Garantie? Dan betaal je vaak een renteopslag, die bepaald wordt door de verhouding tussen de marktwaarde van de woning en de hoogte van de hypotheek (risicoklasse). Als je WOZ-waarde is gestegen, dan val je mogelijk in een lagere risicoklasse en kun je een lagere hypotheekrente krijgen. Neem hierover contact op met je hypotheekadviseur of je hypotheekverstrekker.

Ben je het niet eens met de hoogte van je WOZ? Dan kun je tot zes weken na dagtekening van de WOZ-beschikking bezwaar maken