Actueel Nieuws

Een hypotheek in 2022? Dit zijn de belangrijkste veranderingen

Over een maand staat het nieuwe jaar alweer voor de deur. Ben jij van plan om een hypotheek af te sluiten in 2022? Dan zijn er vijf wijzigingen waarvan we je graag op de hoogte brengen.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 30/11/2021
Klein Huisje In Handen

1. Nieuwe NHG-regels

Een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie kan vanaf volgend jaar tot een bedrag van € 355.000. In 2021 ligt de grens nog op € 325.000, maar vanwege de stijgende huizenprijzen wordt die grens met € 30.000 verhoogd. Als er sprake is van energiebesparende maatregelen, dan ligt de grens vanaf 1 januari op € 376.300 (dit was € 344.500 in 2021). Daarnaast daalt de eenmalige provisie die je moet betalen bij het afsluiten van een NHG-hypotheek van 0,7 procent naar 0,6 procent van het hypotheekbedrag. 

2. Minder hypotheekrenteaftrek voor hoge inkomens

De hypotheekrenteaftrek voor hogere inkomens wordt in 2022 verder afgebouwd. In het nieuwe jaar mogen inkomens boven de € 69.398 nog maar 40 procent aftrekken bij hun belastingaangifte. In 2021 was dat tarief nog 43 procent.

3. Private leasecontracten gaan zwaarder wegen op de maximale hypotheek

Mensen met een private lease auto kunnen volgend jaar minder hypotheek krijgen. Vanaf 1 januari wordt het private leasecontract namelijk voor 100 procent geregistreerd bij het BKR, terwijl dat nu nog maar 65 procent is. Dit zal ervoor zorgen dat het maximale hypotheekbedrag daalt.

4. Eenverdieners kunnen in veel gevallen meer lenen 

Ieder jaar maakt het Nibud nieuwe woonquotes bekend. Dit is het percentage van het inkomen dat aan wonen mag worden besteed. De woonquotes hebben invloed op het maximale hypotheekbedrag. Uit de woonquotes blijkt dat veel eenverdieners volgend jaar meer kunnen lenen. Ook tweeverdieners met een laag inkomen kunnen meer lenen in 2022, terwijl de maximale hypotheek voor tweeverdieners met midden- en hoge inkomens ongeveer gelijk blijft.

5. Het koopproces wordt transparanter

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren heeft aangegeven dat makelaars het biedingsproces volgend jaar transparanter moeten maken om iedere koper een eerlijke kans op een woning te geven. Eén van de maatregelen is het invoeren van een biedlogboek, waarin huizenzoekers achteraf kunnen zien hoeveel en wanneer er door anderen is geboden. Ook ziet ze graag dat een financieel en bouwkundig voorbehoud bij het bieden op een woning verplicht wordt. Of deze maatregelen daadwerkelijk worden doorgevoerd, is nog even afwachten.

Wat blijft hetzelfde?

Ook in 2022 hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen als je jonger bent dan 35 en een woning koopt van maximaal 4 ton. Dit is wel een eenmalige regeling, dus als je al een keer gebruik hebt gemaakt van deze vrijstelling dan kun je er geen aanspraak meer op maken. Ook geldt in 2022 nog steeds dat voor tweeverdieners geldt dat het inkomen van de minst verdienende partner voor 90 procent mee wordt geteld.