Actueel Nieuws

Starters maken massaal gebruik van afschaffing overdrachtsbelasting

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 16-2-2021
sleutel overdracht
Veel starters die eind vorig jaar een huis kochten, hebben de datum van overdracht over de jaarwisseling getild, om zo gebruik te maken van de afschaffing van de overdrachtsbelasting.

Dat blijkt uit kwartaalcijfers van NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Het aantal NHG-garanties lag in het 4e kwartaal van 2020 14,8 procent lager dan in dezelfde periode van 2019, terwijl het aantal gekochte woningen juist is toegenomen met 11,9%. Het lijkt er dus op dat er vooral woningen zijn aangekocht door doorstromers, die boven de NHG-grens van € 325.000 vallen. Ook hebben veel beleggers aan het eind van 2020 hun slag geslagen, omdat de overdrachtsbelasting voor hen per 1 januari van twee naar acht procent is gestegen.

NHG verwacht over het eerste kwartaal van 2021 juist een flinke toename in het aantal afgegeven NHG-garanties, omdat starters hebben gewacht met de overdracht tot de afschaffing van de overdrachtsbelasting op 1 januari 2021.


Woningen boven de 4 ton populair

Ook makelaars merken dat er een run op woningen is onder starters in de eerste maanden van 2021. In Amsterdam merkt men vooral dat woningen tussen de 4 en 6 ton in trek zijn. Tussen 1 januari en 31 maart 2021 betalen kopers tot 35 jaar namelijk 0% overdrachtsbelasting op alle woningen. Vanaf 1 april wordt de regel aangepast en geldt dit alleen nog voor woningen tot € 400.000. Voor woningen boven dat bedrag betalen jonge huizenkopers dan gewoon weer twee procent overdrachtsbelasting.

Overdrachtsbelasting: alle regels op een rij arrow_forward