Actueel Nieuws

Huizenprijzen gaan mogelijk dit jaar nog dalen

Hoewel de huizenprijzen in april nog met bijna twintig procent zijn gestegen ten opzichte van een jaar eerder, is het mogelijk dat er later dit jaar een daling van de huizenprijzen wordt ingezet.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 30/05/2022
Istock 1179013619

Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) in een rapport dat vorige week werd gepubliceerd. Eerder dacht het CPB dat de stijging wel af zou nemen dit jaar, maar nog niet zou omslaan in een daling.

Daling huizenprijzen: de oorzaken

Wanneer er een daling komt, laat zich lastig voorspellen. Een belangrijke factor is de hypotheekrente. Als die blijft stijgen, dan zullen de huizenprijzen eerder gaan dalen. Ook de kans op een economische recessie is een mogelijke aanleiding voor een daling van de huizenprijzen.

Vooralsnog geen daling

Het is zo'n negen jaar geleden dat de huizenprijzen voor het laatst daalden. Sinds de zomer van 2013 zitten de huizenprijzen al in de lift. Vorige week maakten het CBS en het Kadaster nog bekend dat de huizenprijzen in april met 19,7 procent zijn gestegen ten opzichte van april 2021. Op dit moment is er dus zeker nog geen sprake van dalende huizenprijzen.

Huizen onder water? 

Het CPB ziet de mogelijk dalende huizenprijzen als een gezonde ontwikkeling. Voor huizenbezitters is het echter geen goed nieuws dat hun woning mogelijk 'onder water' kan komen te staan. Het CPB verwacht echter niet zo'n sterke daling als tijdens de vorige economische crisis tussen 2008 en 2013. En doordat er nu strengere leennormen zijn en er een aflossingsplicht is, zullen koopwoningen minder snel onder water komen te staan.