Actueel Nieuws

Kanteling op de huizenmarkt? Steeds vaker wordt er onder de vraagprijs geboden

Het is niet meer de standaard om boven de vraagprijs te bieden op een woning. Bij 45,9 procent van de biedingen in augustus werd er onder de vraagprijs geboden, terwijl 45,6 procent van de biedingen boven de vraagprijs lag. 

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 06/09/2022
Istock 1179013619

Dat concludeert makelaarskantoor Makelaarsland op basis van interne cijfers. Het percentage biedingen onder de vraagprijs is in twee maanden tijd verdubbeld. In het eerste kwartaal van dit jaar werd nog in meer dan 70 procent van de gevallen boven de vraagprijs geboden.

In grote steden nog veel overbieden

De afkoeling vindt op dit moment nog voornamelijk plaats buiten de grote steden. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht boden kopers over heel 2022 in 78,4 procent van de gevallen boven de vraagprijs. In de rest van Nederland was dat 71 procent.

Andere tekenen van afkoeling

Makelaarsland ziet ook andere signalen van een afkoelende huizenmarkt. Zo stonden huizen in augustus gemiddeld vier dagen langer te koop dan in augustus vorig jaar. De gemiddelde doorlooptijd komt daarmee uit op 44 dagen.
Ook het aantal bezichtigingen neemt af. Vorig jaar werd een woning gemiddeld 13,3 keer bezichtigd, dit jaar ligt dat cijfer vooralsnog op 9,6.