Actueel Nieuws

Kwartaalcijfers NVM bekendgemaakt: schaarste neemt toe, maar er is hoop

In het laatste kwartaal van 2021 nam het aanbod aan koopwoningen verder af en stegen de huizenprijzen, zo blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. De druk bij woningzoekenden is daardoor nog steeds onmiskenbaar hoog. Toch is er hoop: het NVM verwacht dat het woningaanbod de komende jaren gaat toenemen.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 17/01/2022
Appartementen

Minder woningen verkocht 

Er zijn in het vierde kwartaal van 2021 ruim 35.000 woningen verkocht, ongeveer 23% minder ten opzichte van het jaar daarvoor. Een belangrijke reden hiervoor is het dalende aanbod van koopwoningen. Zo stonden er afgelopen jaar 'slechts' 15.600 woningen te koop tussen september en december. Dat is maar liefst 33% minder dan het jaar daarvoor. De schaarste op de woning markt heeft er mede voor gezorgd dat de huizenprijzen toenamen. Deze stegen in 2021 met 20,7 procent. De gemiddelde verkoopprijs van een woonhuis lag in het vierde kwartaal op €438.00.

Verruiming van het woningaanbod

De oplossing voor de alsmaar stijgende vraag naar woningen ligt in het verruimen van het woningaanbod. Het NVM durft voorzichtig optimistisch te zijn dat dit in de nabije toekomst gaat gebeuren. De plannen van Kabinet Rutte-IV zijn namelijk ambitieus en concreet gericht op het vergroten van het woningaanbod in Nederland.