Actueel Nieuws

Lid van de VvE? Let op bij de aangifte inkomstenbelasting

Iedereen die een appartement koopt wordt automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). De VvE draagt onder andere zorg voor het onderhoud en beheer van het appartementencomplex. Ieder lid doet hiervoor een maandelijkse bijdrage, waardoor de VvE vermogen opbouwt. Dit is alom bekend, maar wat veel (toekomstig) huiseigenaren niet weten is dat de persoonlijke bijdrage in het totale vermogen van de VvE moet worden opgeven bij de Belastingdienst in box 3 tijdens de aangifte inkomstenbelasting.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 03/02/2022
Belastingenvelop met geld

Wat houdt box 3 in?

Voor de inkomstenbelasting wordt er onderscheid gemaakt tussen 3 verschillende groepen, ook wel boxen. Elke box heeft een eigen belastingtarief. In box 3 wordt het voordeel uit sparen en beleggen belast. Alle bezittingen zoals spaartegoeden, beleggingen en onroerend goed (mits niet de hoofdwoning), en schulden, zoals consumptieve leningen en een hypotheek op een tweede woning, vallen in box 3. De Belastingdienst belast daarbij niet de werkelijke opbrengst, maar een percentage van de waarde van 'de grondslag sparen en beleggen’. 

Welk vermogen valt onder box 3?

In box 3 wordt onderstaand vermogen belast:

  • Aandelen en obligaties;
  • Onroerende zaken die niet in box 1 vallen;
  • Een tweede woning, die niet als hoofdverblijf geldt;
  • Spaartegoeden;
  • Kapitaal- en lijfrenteverzekeringen die niet tot box 1 behoren;
  • Overige bezittingen (waaronder cryptovaluta en het aandeel in het vermogen van de VvE).

De waarde van het vermogen wordt bepaald door de stand per 1 januari van het betreffende belastingjaar te nemen. De belasting die je betaalt over 'de grondslag sparen en beleggen’ in box 3 is gebaseerd op een schijvensysteem.

Bijdrage VvE als bezitting in box 3

Appartementseigenaren moeten hun bijdrage aan het vermogen van de VvE dus als bezitting in box 3 opnemen. Met de IB-aangifte van 2021 weer in aantocht is het belangrijk om je hier bewust van te zijn. Lees je voor de zekerheid alvorens de aangifte ook altijd goed in op de website van de Belastingdienst of laat je adviseren door een adviseur.