Actueel Nieuws

3 redenen waarom de huizenprijzen nog verder zullen dalen

Ondanks een kleine opvering van de huizenprijzen in januari zullen de huizenprijzen in 2023 met zo'n zes procent dalen. Dat voorspelt woningmarktexpert Mirjam Bani van ING. Waarom de huizenprijzen blijven dalen? Daar zijn drie belangrijke redenen voor.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 02/03/2023
Istock 1222346421 1

Volgens het scenario dat Bani schetst, zullen de huizenprijzen dit jaar met zes procent dalen en in de loop van 2024 stabiliseren. In totaal zullen de huizenprijzen tussen de piek in juli 2022 en medio 2024 met zo'n 10% dalen. Ook zal het aantal woningverkopen dalen met ongeveer 9%.

De woningmarktexpert geeft drie belangrijke redenen voor de dalende prijzen.

1. Hogere rentes

Door hoge inflatie in het eurogebied en een krapper monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn de hypotheekrentes de afgelopen tijd flink gestegen. Hogere rentes zorgen ervoor dat het budget van huizenkopers kleiner wordt, waardoor het waarschijnlijk is dat de huizenprijzen verder zullen dalen. 

2. Minder beleggers

Door veranderende regelgeving, waaronder de verhoging van de overdrachtsbelasting voor beleggers naar 10,4 procent, neemt het rendement op beleggingswoningen af. Hierdoor zullen er minder woningen worden opgekocht door beleggers en wellicht ook meer woningen worden verkocht door deze groep. Het woningaanbod voor de reguliere huizenkopers neemt dus toe en dit zorgt waarschijnlijk voor dalende huizenprijzen.    

3. Hogere energielasten

Vanwege de hoge prijzen voor energie nemen de totale woonlasten van huizenkopers toe. De verwachting is dat zij daarom minder zullen bieden voor een woning, om de maandlasten op hun hypotheek te verlagen en zo tegenwicht te bieden aan de hogere energiekosten.

De expert van ING houdt ook rekening met een positiever en een negatiever scenario. Maar in alle drie de scenario's zullen de huizenprijzen dit jaar blijven dalen en is er sprake van een afkoeling van de woningmarkt.