Wat doet de hypotheekrente volgens ABN AMRO?

Renteverwachtingen van expert Philip Bokeloh

Bokeloh Philip Philip Bokeloh | Econoom Economisch Bureau | ABN AMRO Bank Philip Bokeloh is econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO, waar hij sinds 2004 werkzaam is. Hij is daar onder meer verantwoordelijk voor de analyse van de Nederlandse huizenmarkt en de ontwikkelingen op de financiële markten.
Leestijd: 5 min
Laatste update 16/04/2024

Onze experts geven hun verwachtingen voor de komende periode. Bekijk in één oogopslag de verwachting voor de hypotheekrentes ook op de Rentebarometer.

Verwachting voor de hypotheekrente

  • Korte rente: eerst nog stabiel, daarna omlaag
  • Lange rente: verder omlaag

De variabele hypotheekrente steeg eerder hard, doordat de ECB haar rentetarieven vanaf de tweede helft van 2022 fors verhoogde. Het zogenaamde depositotarief, waartegen commerciële banken geld kunnen stallen bij de ECB, stond in juli 2022 nog op -0,5 procent. Vervolgens tilde de ECB het depositotarief in stapjes naar het huidige niveau van 4 procent. Wij denken dat de ECB vanaf juni de depositorente weer gaat verlagen en verwachten dat de variabele hypotheekrente dan mee daalt. Volgens onze prognose zal het depositotarief eind dit jaar op 2,75 procent staan en eind volgend jaar op 1,5 procent.

Aanleiding voor de reeks renteverhogingen van de ECB was de hoge inflatie. De index van de consumentenprijzen steeg veel harder dan gewenst. In oktober 2022 piekte de stijging op 10,6 procent jaar-op-jaar, terwijl de ECB als doel heeft de inflatie op lange termijn op 2 procent te houden. De extreme prijsstijgingen zijn het afgelopen jaar afgevlakt. In februari lag de stijging van het gemiddelde prijspeil nog maar op 2,6 procent jaar-op-jaar. Nu de inflatie terugkeert richting de 2 procent-doelstelling van de ECB, kan de ECB de rentetarieven weer verlagen om zo de vraag te ondersteunen en de economische groei te stimuleren.

De inflatie is gedaald doordat de eerdere energieprijsstijgingen uit de inflatiecijfers zijn verdwenen. Daarnaast zien bedrijven minder kans om kostenstijgingen door te berekenen vanwege de gematigde consumptieve bestedingen. Dit is onder meer terug te zien in de kerninflatie. Deze inflatiemaatstaf, die volatiele prijscomponenten zoals voedsel en energie buiten beschouwing laat, daalt ook. Na een piek van de 5,7 procent in maart vorig jaar staat de kerninflatie nu op 3,1 procent. Dit versterkt de verwachting dat de reguliere inflatiemaatstaf, inclusief voedsel- en energieprijzen, terugkeert naar de 2 procent-doelstelling.

In de persconferentie na het meest recente renteoverleg maakte de ECB voor het eerst melding van renteverlagingen, een duidelijk signaal dat de ECB daarop voorsorteert. De ECB stelde dat de onderliggende dynamiek van de inflatie vertrouwen verschaft, dat de loonstijgingen afzwakken en dat de huidige financieringscondities krap zijn. Een belangrijke kanttekening is wel dat dit renteoverleg plaatsvond voor de aanval van Iran op Israël. Verdere escalatie van het conflict in het Midden Oosten kan tot hogere olieprijzen leiden, waarop de ECB kan besluiten pas op de plaats te maken. Maar gelet de bescheiden stijging van de olieprijzen na de Iraanse aanval lijkt dit risico vooralsnog beperkt.

De verwachte koerswijzigingen van de ECB heeft al invloed op de 10-jaars rente op Nederlandse overheidsleningen. Deze stond oktober vorig jaar nog op 3,3 procent. Toen de eerste tekenen kwamen dat de inflatie afzwakt en de ECB zich geleidelijk kan gaan opmaken voor een koerswijziging, begon de 10-jaars rente te dalen. In december, toen er op financiële markten nog rekening werd gehouden met een vlotte renteverlaging door de ECB, tikte de 10-jaars staatsrente even 2,2 procent aan. Dat optimisme werd vervolgens de kop in gedrukt door terughoudende berichten van de ECB, waardoor de 10-jaars rente tijdelijk opliep.

Inmiddels is er weer meer vertrouwen op financiële markten dat centrale banken de rente gaan verlagen, waardoor de Nederlandse 10-jaars rente daalt. Vooralsnog houden wij het er op dat de ECB vanaf medio dit jaar de rentetarieven zal verlagen en dat de Amerikaanse centrale bank met enige vertraging zal volgen. Zodra de ECB zo ver is, kan ook de 10-jaars rente op Nederlandse staatsleningen verder omlaag. Volgens onze huidige prognoses kan de 10-jaars staatsrente dalen van 2,6 procent nu naar 2,2 procent eind dit jaar. In lijn hiermee zullen ook de hypotheekrentes met een lange rentevaste periode een vergelijkbare daling optekenen, zij het met enige vertraging.

Meer renteverwachtingen

Lees ook de verwachtingen voor de rentestanden van onze andere experts: Sjoerd Humble en Sander Burgers.

Actuele rentestanden per e-mail ontvangen?

Neem een gratis rentestandenabonnement. Je ontvangt wekelijks per e-mail een overzicht van de actuele rentestanden met daarbij de Rentebarometer, waarop je direct de trends en prognoses voor de rentestanden kan aflezen. Gebruik de actuele hypotheekrente als achtergrondinformatie bij het afsluiten van je hypotheek, of om te checken of je bestaande hypotheek nog wel up-to-date is. 
Aanmelden rentestandenabonnement

 

Afspraak maken

Wil jij weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen met de huidige hypotheekrente? Onze hypotheekadviseurs kunnen het voor je berekenen tijdens een vrijblijvende afspraak op één van onze vestigingen.

Afspraak maken