Actueel Nieuws

Toename energieproductie uit zonnestroom in 2022

In 2022 nam de energieproductie uit zonnestroom met 46 procent toe ten opzichte van 2021. Deze toename komt vooral door het gebruik van nieuwe zonnepanelen. 

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update 10/07/2023
Dak met zonnepanelen

De energieproductie uit zonnepanelen groeide het afgelopen jaar iets harder bij woningen dan bij bedrijven. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aandeel zonne-energie (elektriciteit en warmte) ook is gestegen wanneer je kijkt naar het totale energieverbruik. Dit steeg van 2,1 procent in 2021 naar 3,3 procent in 2022. 

Toename vermogen zonnepanelen in alle gemeenten

In 2022 nam het totaal opgesteld vermogen afkomstig uit zonnepanelen in alle gemeenten toe. Dit leverde een gemiddelde toename op van 30 procent  ten opzichte van het jaar ervoor. In Dronten was de toename het grootst door de aanleg van het grootste zonnepark van Nederland. Het opgestelde vermogen van zonnepanelen op woningen nam het meest toe in de gemeenten Rotterdam, Tilburg en Utrecht. 

Hoe doet Nederland het vergeleken met andere Europese landen? 

Sinds 2022 staat Nederland in de top vijf van landen met de hoogste zonnestroomproductie in Europa. Sinds 2019 is de Nederlandse zonnestroomproductie meer dan verdrievoudigd. Hongarije en Polen groeiden het meest, maar de productie uit zonnestroom lag daar veel lager in 2019 dan in Nederland. 

Wil je ook energie vanuit zonnepanelen opwekken? Bekijk dan de mogelijkheden van zonnepanelen voor je woning