De drie grootste misverstanden over een aflossingsvrije hypotheek

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben een (gedeeltelijk of volledig) aflossingsvrije hypotheek. Maar lang niet iedereen hoe het precies zit met dit type hypotheek. De Hypotheker vertelt je meer over de drie grootste misverstanden rondom aflossingsvrije hypotheken.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Bij een aflossingsvrije hypotheek ben je gedurende de looptijd niet verplicht om af te lossen. Op de einddatum los je in één keer de hele lening af. Tijdens de looptijd betaal je alleen rente over de hypotheekschuld. Tussen 1995 en 2012 zijn heel veel aflossingsvrije hypotheken gesloten in Nederland. Sinds 1 januari 2013 ontvang je geen hypotheekrenteaftrek meer over aflossingsvrije hypotheken, maar alleen over annuïtaire en lineaire hypotheken. De aflossingsvrije hypotheek is daardoor niet meer zo aantrekkelijk.   


De grootste misverstanden

1. Een aflossingsvrije hypotheek hoef je niet af te lossen

Hoewel de naam anders doet vermoeden, los je een aflossingsvrije hypotheek wel degelijk af. Dat gebeurt echter pas aan het einde van de looptijd. Gedurende de looptijd van je hypotheek betaal je alleen hypotheekrente. Na dertig jaar moet je de hypotheekschuld aflossen. Dat doe je bijvoorbeeld met spaargeld, door een nieuwe hypotheek af te sluiten of door te verhuizen.

2. Een aflossingsvrije hypotheek is altijd de goedkoopst

Als je naar de maandlasten kijkt is een aflossingsvrije hypotheek zeker aantrekkelijk: je betaalt geen aflossing en maakt optimaal gebruik van de hypotheekrenteaftrek. Maar op de langere termijn ben je vaak duurder uit, omdat je niet aflost op je hypotheekschuld en daardoor steeds hetzelfde bedrag aan rente blijft betalen. 

3. Ik loop geen risico, want ik heb overwaarde

Bij het verlengen van de hypotheek toetsen geldverstrekkers ook op basis van het inkomen. Door een pensioen, of omdat je geen recht meer hebt op renteaftrek, kan het inkomen lager uitvallen.


Check je aflossingsvrije hypotheek

Niet iedereen weet hoe het precies zit met zijn of haar aflossingsvrije hypotheek. Speciaal voor deze mensen hebben wij een hypotheekcheck ontwikkeld. Zo heb je binnen één minuut inzicht in jouw persoonlijke situatie en de mogelijkheden. 

 

Aflossingsvrije hypotheek aflossen

Er komt een moment dat de looptijd van je aflossingsvrije hypotheek afloopt, doorgaans na 30 jaar. Je hypotheek moet dan in één keer worden afgelost. Afhankelijk van je situatie zijn er op dat moment diverse mogelijkheden, zoals:

  • Extra terugbetalen. Je hebt eigen vermogen opgebouwd en je lost hiermee de hypotheekschuld af.
  • Nieuwe hypotheek. Je sluit een nieuwe hypotheek af waarmee je de oude hypotheek aflost.
  • Verhuizen. Het kan zijn dat je persoonlijke situatie is veranderd: de kinderen zijn bijvoorbeeld het huis uit en je wilt kleiner gaan wonen. Je verkoopt je huis en lost met de opbrengst de hypotheekschuld af. 

 

Er zijn dus diverse mogelijkheden om de hypotheekschuld aan het einde van de looptijd af te lossen. Het hangt echter van je persoonlijke financiële situatie af wat er mogelijk is en welke opties je geldverstrekker dan biedt. De Hypotheker helpt je graag met het in kaart brengen van jouw situatie en kan je van het juiste advies voorzien om jou weer helemaal aflossingsblij te maken. Met 178 vestigingen zit er altijd een winkel bij jou in de buurt.

Maak een afspraak arrow_forward