Verkocht onder voorbehoud

Verkocht onder voorbehoud betekent dat een bod door de verkoper van de woning geaccepteerd is en dat de koopovereenkomst door beide partijen is ondertekend.

Verkocht Onder Voorbehoud

De verkoper van de woning heeft je bod geaccepteerd en de koopovereenkomst is ondertekend door beide partijen. Hiermee is de huidige eigenaar echter nog steeds in het bezit van de woning. De verkoop is nog onder voorbehoud en als koper dien je de financiering rond te krijgen. Dat dit lukt is niet altijd een vanzelfsprekendheid. Om je als koper te behoeden voor financiƫle problemen zijn er in de koopovereenkomst vaak ontbindende voorwaarden opgenomen. Deze variƫren van financiering tot aan bouwkundige keuring of in sommige gevallen het krijgen van een woonvergunning.

Is de woning niet meer beschikbaar bij verkoop onder voorbehoud?

De ondertekening van het koopcontract door beide partijen zorgt er enerzijds voor dat er geen ander bod meer geaccepteerd mag worden, ook niet wanneer dit een hoger bod zou zijn. Een ondertekend koopcontract zorgt er dus voor dat de woning niet meer beschikbaar is om op te bieden.

Anderzijds krijg je als koper te maken met een bepaalde termijn om zaken als een keuring, taxatie en financiering te regelen. Wanneer een koper zich beroept op een of meerdere van de ontbindende voorwaarden uit de koopovereenkomst, betekent dit dat de koop kan worden ontbonden en de woning weer op de markt kan komen.

Het kan natuurlijk voorkomen dat er meerdere biedingen op een woning worden gedaan. Bij het niet doorgaan van de koop, kan de verkoper dan besluiten om alsnog in te gaan op een eerder gedaan bod. Een andere optie is dat de woning weer beschikbaar wordt gesteld voor bezichtigingen en het verkoopproces als het ware opnieuw start.

Het loont dan ook om een woning die verkocht is onder voorbehoud niet direct af te strepen. Wees alert of de verkoop inderdaad doorgegaan is of dat jij alsnog kans kunt maken op die droomwoning.

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Ulrich Purperhart | Adviseur Adviesdesk