Blog Blog

8 tips om te onderhandelen als je een huis gaat kopen

Wauw, je hebt je droomhuis gevonden! Nu is het tijd om een bod te doen en de onderhandeling te beginnen. Hoe zorg je dat die woning van jou wordt? Wij geven je 8 tips om toe te passen tijdens de onderhandeling.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 14/03/2023
Hypotheker8899

1. Laat je vooraf goed informeren

Voordat je een bod uitbrengt op een woning, is het verstandig om eerst een keer langs een hypotheekadviseur te gaan voor een oriënterend gesprek. De adviseur berekent voor je hoe hoog je maximale hypotheek is en hoeveel je dus maximaal kunt bieden op de woning. Het is sowieso goed om te weten wat je ongeveer kunt lenen, voordat je op huizenjacht gaat. Zo kun je gerichter zoeken,

2. Bekijk prijzen van huizen in de omgeving

Om een beeld te krijgen van de waarde in de woning, kun je op Funda kijken voor welke prijs soortgelijke woningen in de omgeving te koop staan. Via het Kadaster kun je tegen tegen betaling ook gegevens krijgen over de verkoopprijzen van huizen in de omgeving. Zo weet je of het bod dat jij in gedachten hebt een beetje passend is. Houd hierbij wel rekening met verschillen tussen de huizen. De staat van het onderhoud bepaalt namelijk ook voor een groot deel de waarde van een woning.

3. Neem een aankoopmakelaar

Ben je niet goed in onderhandelen? Overweeg dan een aankoopmakelaar in te schakelen. De makelaar kan onderhandelen als de beste en kan je ook goed helpen bij het bepalen van een geschikt openingsbod. 

4. Bepaal je maximumprijs

Bedenk van te voeren hoeveel je maximaal wil betalen voor de woning. Laat je tijdens de onderhandeling niet gek maken, en houd je aan je budget. Zo zit je achteraf niet met te hoge maandlasten. Je kunt dan beter even doorzoeken naar een andere woning, die beter binnen je budget past.

5. Niet alleen de prijs telt

Je onderhandelt natuurlijk over de prijs van de woning, maar er zijn meer punten om op te letten. Wanneer wil je de woning bijvoorbeeld uiterlijk kunnen betrekken? Zijn er elementen die je over wil kopen? En moet er een voorbehoud van financiering of andere ontbindende voorwaarden komen? Bedenk van tevoren welke eisen en wensen je hebt.

6. Schikken mag

Het zou zonde zijn als de onderhandeling spaak loopt omdat je geen concessies wilt doen. Bedenk van te voren op welke punten je bereid bent om te schikken, bijvoorbeeld de datum van overdracht. Schik wel alleen als je hier volledig achter staat!

7. Schrijf een persoonlijke brief

Is het huis waarop je wilt bieden erg populair? Dan kan een persoonlijke brief nog wel eens helpen om eruit te springen tussen de andere biedingen.

Tips voor een persoonlijke brief

 

8. Zet het zwart op wit

Onderhandel nooit enkel telefonisch. Zorg ervoor dat alle communicatie zwart op wit staat. Zo kun je altijd terugvallen op afspraken die je met elkaar hebt gemaakt.

We hopen dat je je voordeel kunt doen met deze tips en wensen je veel succes tijdens de onderhandelingen!