Blog Blog

Deze verzekeringen moet je regelen voor een appartement

Of je nu een huis of een appartement koopt, de kans is groot dat het je meest kostbare aankoop ooit is. Een verzekering tegen mogelijke risico’s mag dan niet ontbreken. In deze blog lees je het verschil tussen verzekeringen voor een woning versus een appartement. Ook vind je nog enkele tips voor bij het afsluiten van een verzekering.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 17/01/2024
Verzekeringen appartement

Soorten verzekeringen

Qua verzekeringen wordt een onderscheid gemaakt tussen verplichte verzekeringen en aanbevolen verzekeringen. Of je nu een woning of een appartementsdeel koopt, deze verzekeringen worden aangeraden:

Opstalverzekering bij een appartement

Dan is er nog de opstalverzekering. Deze is voor woningeigenaren altijd verplicht. De meeste hypotheekverstekkers vragen om bewijs van een opstalverzekering voordat de hypotheek mag passereb.

De opstalverzekering verschilt bij een appartement ten opzichte van een woning. Bij de aankoop van een woning dien je zelf de opstalverzekering te regelen. Koop je een appartement aan, dan is de opstalverzekering door de Vereniging van Eigenaren (VvE) geregeld. Sterker nog, de VvE is hiertoe verplicht. Vraag hier al naar bij de aankoop van het appartement. Het is namelijk wettelijk verplicht om een dergelijke verzekering te hebben.

Zijn mijn spullen in de berging verzekerd?

In een flat of appartementencomplex is er vaak een gezamenlijke ruimte waarin iedereen een eigen berging heeft. Ook daar kan natuurlijk iets gebeuren. Bijvoorbeeld door lekkage in het gebouw of door brand.

De verzekeraar ziet de berging als onderdeel van jouw huis. Gebeurt er dus in de opslag iets met je eigendommen, dan valt dit gewoon onder de dekking van je inboedelverzekering.

Ontstaat er schade aan de gezamenlijke ruimte, dan is dit een zaak voor de VvE. Deze heeft hier als het goed is een verzekering voor afgesloten.

Huidige verzekering en verhuizen

Heb je al een koopwoning maar ga je verhuizen? Dan is het aan te raden de opstalverzekering te laten lopen tot en met de dag van passeren bij de notaris. Wanneer je bijvoorbeeld 1 juni de overdracht hebt, dan is het raadzaam de opstalverzekering tot en met de dag van de overdracht te laten lopen. In deze situatie dus tot en met 1 juni. Mocht er onverhoopt toch nog iets gebeuren net voor het moment van passeren, dan ben je in elk geval verzekerd.