Blog Blog

Dit komt er kijken bij de sleuteloverdracht van je nieuwe huis

Eindelijk is het zo ver: vandaag is de sleuteloverdracht van je nieuwe huis! Na de overdracht ben je officieel eigenaar van je nieuwe woning. Wat komt er allemaal kijken bij dit belangrijke moment?

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 03/02/2023
Sleuteloverdracht

Wat te regelen voor de sleuteloverdracht?

De sleuteloverdracht is het laatste onderdeel van de koopovereenkomst bij het kopen van een huis. Het woord zegt het eigenlijk al: tijdens de sleuteloverdracht wisselen de sleutels van de woning van eigenaar. De koper ontvangt alle sleutels die nodig zijn om toegang te krijgen tot het huis. Maar wat moet er allemaal geregeld worden voordat de sleutel van je nieuwe huis overgedragen kan worden?

Eindinspectie

Voordat de sleuteloverdracht plaatsvindt, wordt meestal een eindinspectie gaan. Tijdens de eindinspectie worden alle zaken in en rondom het huis geïnspecteerd en heb je als koper nog de ruimte om eventuele fouten of gebreken te melden.

Let tijdens de eindinspectie goed op de volgende zaken:

  • Is de woning helemaal leeg?
  • Werkt het gas, water en licht?
  • Werkt de (keuken)apparatuur?
  • Als er afspraken zijn om specifieke zaken over te nemen: zijn deze zaken aanwezig en zijn ze in goede staat?

Het is mogelijk dat je bij de inspectie een gebrek tegenkomt. Dit hoeft het proces niet te beïnvloeden. Maak een berekening van de gebreken en kijk of de verkoper hier een korting voor wil geven. Kom je niet tot een akkoord? Dan moet je de sleuteloverdracht uitstellen tot het geregeld is.

Overdracht van het huis bij de notaris

Als de eindinspectie naar tevredenheid is afgerond, kan de sleuteloverdracht plaatsvinden. Naast de fysieke overdracht van de sleutels, worden er ook enkele documenten getekend. Dit gebeurt onder toeziend oog van de notaris, die verantwoordelijk is voor de juiste afhandeling van de sleuteloverdracht.

Allereerst moet de akte van levering ondertekend worden door zowel de kopende als de verkopende partij. Vervolgens mag de verkoper vertrekken, en blijf je als koper nog bij de notaris om nog wat losse eindjes aan elkaar te knopen. Je tekent de hypotheekakte, waarin staat dat het nieuwe huis als onderpand dient voor de hypothecaire lening. Ten slotte moeten de hypotheekakte en leveringsakte worden ingeschreven bij het Kadaster.

Dan zijn de sleutels van jouw nieuwe woning voor jou en kun je er met veel plezier gaan wonen!