Blog Blog

FAQ: 6 veelgestelde vragen door starters op de woningmarkt

Voor de eerste keer een huis kopen is natuurlijk erg spannend! Veel starters zitten met een hoop vragen. Wij zetten alvast 6 veel gestelde vragen en antwoorden voor je op een rijtje. Zo begin je goed voorbereid aan de zoektocht naar een woning.

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 12-9-2022
  • Hoe koop ik een huis als starter?

    Bij het kopen van een huis is het belangrijk om goed voorbereid te werk te gaan. Zo is het slim om eerst je woonwensen te bepalen en de keuze te maken om wel of geen makelaar in de arm te nemen. Zoek uit hoeveel hypotheek je kunt krijgen (of laat dat doen) zodat je weet binnen welke prijscategorie je een huis kunt kopen. Vervolgens ga je op huizenjacht, zowel online als door daadwerkelijk huizen te bezichtigen. Het is altijd verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren als je een huis op het oog hebt, zodat je vervolgens een bod kunt uitbrengen als alles in orde is. Wordt het bod geaccepteerd? Dan onderteken je op korte termijn het koopcontract. Vervolgens ga je naar de notaris en wordt de woning op de dag van sleuteloverdracht aan je overgedragen.

    Meer over eerste huis kopen arrow_forward
  • Hoeveel eigen geld heb ik nodig voor een hypotheek?

    Als je een hypotheek gaat afsluiten, komen daar een aantal kosten bij kijken. Deze kosten kun je sinds 1 januari 2018 niet meer meefinancieren in je hypotheek. Je hebt daarom eigen geld nodig als je een huis gaat kopen. Je moet dan denken aan een bedrag van ongeveer vier tot zes procent van de koopsom.

    Meer over eigen geld arrow_forward
  • Kan ik een huis kopen zonder spaargeld?

    Sinds 1 januari 2018 is het niet meer mogelijk om een huis te kopen zonder eigen inleg. Dit omdat er sinds die datum nog maar 100% van de koopsom gefinancierd mag worden. De bijkomende kosten betaal je dus uit eigen zak. Als je onvoldoende spaargeld hebt, kun je kijken of er andere mogelijkheden zijn, zoals een belastingvrije schenking of een extra lening afsluiten naast je hypotheek. Laat je hierover goed informeren door een adviseur.

    Meer over belastingvrije schenking arrow_forward
  • Is een maximale hypotheek nemen wel verstandig?

    Een maximale hypotheek nemen kan verleidelijk zijn, maar bij een hogere hypotheek betaal je ook meer rente en aflossing en daar zijn de nodige risico’s aan verbonden. Welk bedrag uiteindelijk het beste bij je past hangt af van meerdere factoren.

    Lees meer arrow_forward
  • Wanneer kom ik in aanmerking voor NHG?

    Je komt in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) als het aankoopbedrag van de woning (plus eventuele verbouwingskosten) maximaal 405.000 euro is (in 2023). Daarnaast moet de woning je hoofdverblijf zijn en zijn er nog enkele andere voorwaarden.

    Meer over NHG arrow_forward
  • Ik heb een studieschuld. Kan ik dan een hypotheek afsluiten?

    Ook met een studieschuld kan je een hypotheek afsluiten. Je maximale hypotheek wordt wel lager, omdat een studieschuld betekent dat je te maken hebt met maandelijkse afloskosten. We vertellen je graag meer over de wegingsfactor van je studieschuld bij het berekenen van je maximale hypotheek.

    Meer over studieschuld en hypotheek arrow_forward