Blog Blog

FAQ: 6 veelgestelde vragen door starters op de woningmarkt

Voor de eerste keer een huis kopen is natuurlijk erg spannend! Veel starters zitten met een hoop vragen. Wij zetten alvast 6 veel gestelde vragen en antwoorden voor je op een rijtje. Zo begin je goed voorbereid aan de zoektocht naar een woning.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 12/09/2022
Hypotheker9443 1

Veelgestelde vragen

Je eerste woning kopen, doe je niet zomaar. De stap van huren naar kopen kan eng lijken, daarom helpen we je graag op weg met het antwoord op deze veel gestelde vragen. Meer weten over je eerste huis kopen? Bekijk onze pagina voor starters, of maak een afspraak met een vestiging bij je in de buurt. 

Hoe koop ik een huis als starter?

open-item

Bij het kopen van een huis is het belangrijk om goed voorbereid te werk te gaan. Zo is het slim om eerst je woonwensen te bepalen en de keuze te maken om wel of geen makelaar in de arm te nemen. Zoek uit hoeveel hypotheek je kunt krijgen (of laat dat doen) zodat je weet binnen welke prijscategorie je een huis kunt kopen. Vervolgens ga je op huizenjacht, zowel online als door daadwerkelijk huizen te bezichtigen. Het is altijd verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren als je een huis op het oog hebt, zodat je vervolgens een bod kunt uitbrengen als alles in orde is. Wordt het bod geaccepteerd? Dan onderteken je op korte termijn het koopcontract. Vervolgens ga je naar de notaris en wordt de woning op de dag van sleuteloverdracht aan je overgedragen.

Hoeveel eigen geld heb ik nodig voor een hypotheek?

open-item

Als je een hypotheek gaat afsluiten, komen daar een aantal kosten bij kijken. Deze kosten kun je sinds 1 januari 2018 niet meer meefinancieren in je hypotheek. Je hebt daarom eigen geld nodig als je een huis gaat kopen. Je moet dan denken aan een bedrag van ongeveer vier tot zes procent van de koopsom.

Kun je een huis kopen zonder eigen geld?

open-item

Sinds 1 januari 2018 is het niet meer mogelijk om een huis te kopen zonder eigen inleg. Dit omdat er sinds die datum nog maar 100% van de koopsom gefinancierd mag worden. De bijkomende kosten betaal je dus uit eigen zak. Als je onvoldoende eigen geld hebt, kun je kijken of er andere mogelijkheden zijn, zoals een belastingvrije schenking of een extra lening afsluiten naast je hypotheek. Laat je hierover goed informeren door een adviseur.

Is een maximale hypotheek nemen wel verstandig?

open-item

Een maximale hypotheek nemen kan verleidelijk zijn, maar bij een hogere hypotheek betaal je ook meer rente en aflossing en daar zijn de nodige risico’s aan verbonden. Welk bedrag uiteindelijk het beste bij je past hangt af van meerdere factoren.

Ik heb een studieschuld. Kan ik dan een hypotheek afsluiten?

open-item

Ook met een studieschuld kan je een hypotheek afsluiten. Je maximale hypotheek wordt wel lager, omdat een studieschuld betekent dat je te maken hebt met maandelijkse afloskosten. We vertellen je graag meer over de wegingsfactor van je studieschuld bij het berekenen van je maximale hypotheek.