Blog Blog

FAQ: 5 veelgestelde vragen over extra aflossen

Extra aflossen op je hypotheek levert je lagere maandlasten en nog enkele andere voordelen op. Maar er kunnen ook haken en ogen aan zitten. Op deze pagina zetten we vijf veelgestelde vragen inclusief antwoorden voor je op een rij.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 09/12/2022
Huisje en spaarvarken

1. Waarom zou ik extra aflossen op mijn hypotheek?

Er zijn veel redenen waarom mensen ervoor kiezen om hun hypotheek versneld af te lossen. Je verlaagt namelijk je maandlasten en je betaalt ook minder hypotheekrente over de volledige looptijd. Als je flink hebt afgelost, maak je wellicht kans op rentekorting. Nu de spaarrentes laag zijn is extra aflossen een goede besteding van je spaargeld.

2. Kan ik zoveel extra aflossen als ik wil?

Vaak mag je tussen de 10 en 20 procent van de oorspronkelijke hoofdsom van je hypotheek boetevrij aflossen per jaar. Maar er zijn ook hypotheekverstrekkers waarbij je onbeperkt extra mag aflossen. Vraag bij jouw hypotheekverstrekker naar de voorwaarden.

3. Is het wel verstandig om je hypotheek volledig af te lossen voor het einde van de looptijd?

Veel mensen denken dat als je je hypotheek volledig hebt afgelost en dus je huis hebt afbetaald, je meer belasting moet betalen dan als je een beetje hypotheekschuld behoudt. Toch is een hypotheekvrij leven in de meeste gevallen nog altijd voordeliger. Hoe dit precies zit, is een complex verhaal en leggen we je graag meer uitgebreid uit.

4. Ik heb meerdere leningdelen, op welk deel kan ik het beste aflossen?

Op welk leningdeel je het beste kunt aflossen, verschilt per situatie en kun je het beste bespreken met je hypotheekadviseur. Maar er zijn wel enkele algemene tips. Het leningdeel met het hoogste rentepercentage levert direct de grootste besparing op. Een aflossingsvrij deel aflossen is ook interessant, of andere delen van de hypotheek die niet fiscaal aftrekbaar zijn.

5. Heeft het zin om extra af te lossen op mijn spaarhypotheek?

Extra aflossen op een spaarhypotheek is niet zo zinvol. Je kan wel kiezen voor een extra storting in je spaarpot. Laat je hierover goed adviseren, wellicht kan het namelijk ook interessant zijn om je spaarhypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekvorm.

Lees meer over extra aflossen