Blog Blog

Kun je een hypotheek krijgen met een BKR-registratie?

Sta je bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerd? Dan hoeft dit helemaal geen probleem te zijn voor het krijgen van een hypotheek. Sterker nog, een positieve BKR-registratie kan juist in je voordeel werken. En wist je dat een negatieve BKR-registratie helemaal niet hoeft te betekenen dat je straks helemaal geen hypotheek kan krijgen? Dit leggen we even uit. 

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update 10/05/2022
Istock 913346608

Wat is een BKR-registratie

Als je een lening of krediet hebt, dan is de kredietverstrekker verplicht om dit door te geven aan het BKR. Je krijgt dan een BKR-registratie. Het Bureau Krediet Registratie houdt bij wie er een lening heeft afgesloten. Wanneer je een nieuwe lening wilt afsluiten, zijn geldverstrekkers zoals banken verplicht om jouw kredietgevers bij het BKR op te vragen. Zo kunnen zijn beoordelen of jij de lening terug kan betalen. 

Je krijgt een BKR-registratie bij elke lening die je aangaat. Dit kan een grotere lening bij een kredietverstrekker betreffen, maar ook je telefoonabonnement staat bij het BKR geregistreerd. Je koopt een telefoon dan namelijk op afbetaling, waardoor je een schuld opbouwt. 

Heb ik een BKR-registratie?

Je staat BKR-geregistreerd bij het afsluiten van::

  • Een krediet (kredietlimiet betaalrekening, doorlopend krediet, creditcard) vanaf € 250; 
  • Een contract met een financiële verplichting (bijvoorbeeld een private lease auto, mobiel abonnement, uitgestelde betaling).

Wil je weten of jij geregistreerd staat bij het BKR? Dat kun je controleren op de website van het BKR. Je kunt zien welke leningen je nu hebt en welke je in het verleden hebt gehad. Daarnaast zie je hier of je leningen altijd op tijd hebt afbetaald of dat er een betalingsachterstand is geweest op een bepaald moment.

Positieve BKR-registratie en hypotheek

Met ongeveer 11 miljoen registraties staan er veel Nederlanders in het BKR register. Het is heel gebruikelijk, en zeker niet per definitie een probleem voor je hypotheek. Als je geen schulden opbouwt en een positieve notitie hebt – wat 95% van de BKR-geregistreerden hebben – dan kan het zelfs een positief teken zijn voor een geldverstrekker. Je laat daarmee zien dat je financieel gezond bent en de hypotheeklasten kan dragen.

Negatieve BKR-registratie en hypotheek

Voor een negatieve BKR-registratie ligt het anders als het om een hypotheek gaat. Dit krijg je als je een betalingsachterstand oploopt van meer dan 120 dagen. In het BKR krijg je dan een code bij je betalingsachterstand.

Een achterstandscodering heeft een grote impact op je hypotheek. Deze codering blijft tot 5 jaar na het aflossen van je lening staan en bij de meeste geldverstrekkers kan je in deze periode geen hypotheek afsluiten. Het is daarom belangrijk om een achterstandscodering te voorkomen. Neem op tijd contact op met je kredietverstrekker als je niet in staat bent om een lening terug te betalen. Je krijgt altijd eerst een waarschuwing, waardoor er tijd is om samen naar een oplossing te zoeken. 

Bij een negatieve BKR-registratie kan er ook een ‘H’ staan, een herstelcodering. Deze krijg je als je een lening weer hebt afgelost. Met deze codering kan je bijna overal een hypotheek krijgen en zal slechts een enkele hypotheekverstrekker hier nog moeilijk over doen. Of je met een negatieve BKR-registratie een hypotheek kan krijgen, hangt dus helemaal af van welke codering je hebt. Alle bijzonderheidscoderingen? Die bekijk je hier

Ben je benieuwd hoeveel effect jouw (positieve) BKR-registratie heeft op je maximale hypotheek? Maak dan vrijblijvend een afspraak voor een adviesgesprek bij De Hypotheker.