Blog Blog

Nieuw jaar, nieuwe kansen: starten op de woningmarkt

Het nieuwe jaar is begonnen! Is jouw goede voornemen om in 2023 je eerste eigen huis te kopen? Dan kan dat zomaar wel eens werkelijkheid worden. Dit jaar biedt namelijk een aantal nieuwe kansen voor starters op de woningmarkt.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 06/01/2023
Hypotheker9614

Hogere NHG-grens

In 2023 kun je tot een bedrag van € 405.000 een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) afsluiten. Dat is een stijging van 50.000 euro ten opzichte van vorig jaar. De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie op hypotheken tot een bepaald bedrag (de NHG-grens). Sluit je een NHG-hypotheek af, dan leen je verantwoord en betaalbaar. Met een NHG-hypotheek loop je als woningeigenaar minder risico en profiteer je van een rentekorting

De huizenprijzen dalen

Na bijna tien jaar aan stijgingen, zien we de afgelopen paar maanden dat de huizenprijzen in Nederland aan het dalen zijn. De verwachting is dat de daling in 2023 door zal zetten, wat de kansen op een meer betaalbare koopwoning voor starters aanzienlijk vergroot.

Het woningaanbod stijgt

Naast een daling van de huizenprijzen zien we de laatste tijd ook een stijging van het woningaanbod in Nederland. Zo steeg volgens makelaarsvereniging NVM het aantal te koop staande woningen in het 3e kwartaal van 2022 met maar liefst 22 procent. De cijfers van het vierde kwartaal zijn nog niet bekend, maar de verwachting is dat deze stijging aan zal houden of zelfs toe zal nemen. 

Met een stijgend woningaanbod heb je als koper meer mogelijkheden om de woning te vinden die het best aansluit bij je woonwensen. Ook kun je als koper een betere onderhandelingspositie als je een bod gaat doen op een huis.

Veel gemeenten bieden starterslening aan

De Starterslening is een aanvullende lening op je reguliere hypotheek voor je eerste koophuis. Deze lening kan het verschil overbruggen tussen de prijs van de woning en je maximale hypotheek. In 2023 bieden ruim 250 gemeenten de Starterslening aan en hebben sommige gemeenten het maximaal te lenen bedrag ook verhoogd. Kijk op de website van de SVn om te zien of jouw gemeente deze lening aanbiedt.

Wil jij ook een huis kopen?

Zie jij het wel zitten om dit jaar een huis te kopen? Kom dan eens vrijblijvend langs bij De Hypotheker. Onze adviseurs geven je tips en tricks voor de huizenjacht en berekenen jouw maximale hypotheek. Ook bieden we het Hypotheker Certificaat aan, een certificaat waarmee je kunt aantonen dat je je goed hebt voorbereid op de mogelijkheden tot het verkrijgen van een hypotheek. Hierdoor heeft de verkoper meer zekerheid dat jij als koper de financiering rond krijgt.

Afspraak maken