Actueel Nieuws

Wat is de rol van een notaris bij een woning kopen?

Zoals je vast al weet, is het verplicht om een notaris in te schakelen als je een woning koopt. Een notaris is namelijk als enige bevoegd om een hypotheekakte en leveringsakte op te maken. Hiervoor moet je notariskosten betalen, die afhankelijk zijn van de hoogte van je hypotheek.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 09/05/2018
Stel hand schudden

Waarom een notaris?

Een notaris is gegarandeerd een onafhankelijke partij. Daarom ben je verplicht om notarieel te laten vastleggen wat je koopt. Je woning is immers je onderpand voor je hypotheek. De notaris registreert de financiële verplichtingen die je aangaat en wat de gevolgen zijn als je deze niet nakomt.

Uitzoeken van de achtergrond

Het is de taak van de notaris om exact uit te zoeken welke woning je koopt en of dat ook daadwerkelijk kan en mag. Hiermee wordt voorkomen dat je bijvoorbeeld een woning koopt van iemand die helemaal niet gemachtigd is om het te verkopen. Het uitzoeken van dit soort zaken kost tijd. Gemiddeld kun je uitgaan van zo’n 200 handelingen die nodig zijn voordat je daadwerkelijk je aktes kunt tekenen. Voor deze werkzaamheden betaal je notariskosten.

Depot voor zekerheid

De notaris is als onafhankelijke partij ook de aangewezen persoon om het geld voor je woning vast te houden totdat het Kadaster aangeeft dat het huis ook daadwerkelijk op jouw naam staat. Pas op dat moment maakt de notaris het geld over naar de verkopende partij. Zo heb je extra zekerheid, want je steekt gelijk over.

Nieuwbouw: notariskosten inbegrepen

Bij een nieuwbouwwoning zijn de notariskosten inbegrepen bij de koop. Je hoeft geen aparte kosten te betalen, want je koopt je woning ‘vrij op naam’ (v.o.n.). Een bestaande woning koop je op basis van ‘kosten koper’ (k.k.).

Kosten zijn fiscaal aftrekbaar

Als je notariskosten hebt gemaakt omdat je een lening hebt afgesloten voor het kopen, verbouwen of onderhouden van je woning, zijn deze kosten fiscaal aftrekbaar.

Jazeker Notarisservice

Op zoek naar een notaris tegen een scherp tarief? Met onze Jazeker Notarisservice kun je onder andere besparen op de notariskosten voor het laten opmaken van je hypotheekakte en transportakte. Hiervoor werken we samen met Nationale Notaris, een landelijke keten van notariskantoren.