1-3-2019

Belastingaangifte 2018 en je hypotheek

Vanaf 1 maart is het weer tijd om aangifte inkomstenbelasting te doen. We zetten de aandachtspunten die betrekking hebben op je woning voor je op een rij.

Hypotheekrenteaftrek

Als je een koopwoning bezit, dan mag je de in 2018 betaalde hypotheekrente in mindering brengen op je bruto inkomen. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder inkomstenbelasting. De rente die je betaalt voor je hypotheek is onder bepaalde voorwaarden maximaal 30 jaar fiscaal aftrekbaar.

Heb je je hypotheek ná 1-1-2013 afgesloten? Dan is alléén de rente voor annuïteiten- en lineaire hypotheken nog maar aftrekbaar als deze in maximaal 360 maanden wordt afgelost. Voor hypotheken van vóór 1-1-2013 gelden op het gebied van hypotheekrenteaftrek ruimere regels. Dit wordt het overgangsrecht genoemd.

 

Eenmalig aftrekbare kosten

Als je in 2018 een huis hebt gekocht, dan mag je naast de jaarlijkse hypotheekrente ook bepaalde kosten die je hebt gemaakt éénmalig aftrekken. Dit geldt ook voor kosten die je hebt gemaakt bij het oversluiten van je hypotheek. Hieronder vind je wat voorbeelden van kosten die je wel en niet mag aftrekken van de belasting.

Aftrekbare kosten

  • Bemiddelingskosten voor de hypotheek, zoals advies- en afsluitkosten;
  • Notariskosten en kadastrale rechten voor de hypotheekakte;
  • Taxatiekosten;
  • Kosten van de aanvraag van een Nationale Hypotheek Garantie;
  • De royementskosten voor het doorhalen van de oude hypotheek*;
  • De boeterente bij het aflossen van de oude eigenwoningschuld*.

* Deze kosten kun je in aftrek brengen als sprake is van oversluiten.

Niet-aftrekbare kosten
  • Bemiddelingskosten voor de aankoop van de woning (bijvoorbeeld makelaarsprovisie);
  • Overdrachtsbelasting en omzetbelasting;
  • Notariskosten en kadastrale rechten voor de koopakte;
  • Bouwrente over de periode vóór het afsluiten van de voorlopige koop-/aannemingsovereenkomst.

Bijleenregeling

Heb je in 2018 je woning verkocht en weer een nieuwe aangekocht? Grote kans dat je dan in aanraking komt met de bijleenregeling eigen woning. De bijleenregeling geldt als je overwaarde hebt na de verkoop van je woning. Na het afsluiten van een nieuwe hypotheek, mag je de rente aftrekken over maximaal de aankoopprijs van de nieuwe woning, min de overwaarde.

Rekenvoorbeeld

Je hebt je woning verkocht met een overwaarde van € 40.000. Je koopt een nieuwe woning van € 200.000. De rente is dan aftrekbaar over een hypotheek maximaal € 160.000 (€ 200.000 - € 40.000). Leen je meer dan € 160.000? Dan mag je over het bedrag boven die € 160.000 geen rente aftrekken.

 

Fiscaal partnerschap

Als jij en je partner het hele jaar fiscaal partner zijn, dan kunnen jullie de belastbare inkomsten uit jullie woning naar eigen inzicht verdelen. 

Heb je hulp nodig met je aangifte? Wij helpen je graag. Maak gerust een afspraak met één van onze experts om je aangifte inkomstenbelasting 2018 door te nemen.