19-6-2020

Boven de vraagprijs bieden: waar let je op?

Boven de vraagprijs bieden komt nog steeds vaak voor. Vooral in de grote steden is overbieden soms noodzakelijk om kans te maken op een woning. Wij geven je de do’s en don'ts bij bieden boven de vraagprijs.

De grootste reden dat er huizen boven de vraagprijs verkocht worden, is de schaarste op de huizenmarkt. Vooral in de randstad is er een tekort aan nieuw aanbod. Dit heeft als gevolg dat mensen meer geld over hebben voor een woning. Daarnaast liggen de rentes nog steeds aantrekkelijk laag, een belangrijke reden voor veel mensen om een huis te willen kopen.

Als je jouw droomhuis hebt gevonden, wil je natuurlijk zeker weten dat je genoeg biedt zodat het huis niet aan je neus voorbij gaat. Toch is het belangrijk om je hoofd koel te houden. Maar als je dan toch gaat overbieden, waar let je dan op?

Maximaal budget

Spreek een budget met jezelf af en ga daar niet overheen. Bereken van te voren hoeveel je maximaal kunt lenen en wat je maandlasten met dat bedrag zouden zijn. Voel je je comfortabel bij deze lasten? Of wil je je budget liever wat lager houden zodat je meer geld overhoudt voor andere dingen? Het is belangrijk om niet over je eigen grens heen te gaan, omdat je daar later spijt van kunt krijgen. Er komt vanzelf wel een huis op je pad dat beter in je financiële plaatje past. Ook is het verstandig om met je eerste bod onder je maximale budget te gaan zitten. Zo heb je vervolgens nog onderhandelingsruimte, als de verkopers met een tegenbod komen.

Geld uit eigen zak

Bedenk dat je het bedrag dat je boven de vraagprijs biedt mogelijk voor een deel uit eigen zak moet betalen. Per 1 januari 2018 kun je nog maar 100 procent van de waarde van de woning lenen. Die woningwaarde wordt bepaald door een taxateur. Als een taxateur de waarde van de woning lager inschat dan het bedrag dat jij ervoor hebt geboden, dan dien je het overschot zelf te betalen. 

Uitzondering is als je kiest voor energiebesparende voorzieningen zoals een HR-ketel, spouwmuur-, dak- en vloerisolatie, dubbele beglazing, de installatie van een warmtepomp, een zonneboiler en/of zonnecellen. Dan is het mogelijk een hypotheek te krijgen tot maximaal 106 procent van de nieuw getaxeerde woningwaarde.

Daarnaast moet je ook nog geld reserveren voor bijkomende kosten, zoals overdrachtsbelasting en notariskosten. Ook wil je vast nog wat geld overhouden om je nieuwe huis te kunnen inrichten. Bied dus nooit meer over dan dat je aan eigen geld beschikbaar hebt! 

Kijk naar de toekomst

De huizenmarkt is altijd aan golfbewegingen onderhevig. Je wil over een paar jaar natuurlijk niet met een enorme restschuld worden opgescheept. Met te veel overbieden kun je dit risico lopen. Hoeveel je biedt hangt ook van jouw toekomstplannen af. Wil je de rest van je leven in dit huis blijven wonen? Of is dit een kleine starterswoning en is er een kans dat je over een paar jaar alweer wilt verhuizen om een gezin te stichten?

Een professional kan je helpen met dit lastige proces. Ga het gesprek aan met een hypotheekadviseur. Je kunt altijd vrijblijvend een eerste afspraak maken bij een vestiging van De Hypotheker bij jou in de buurt. Ook een goede aankoopmakelaar is geen weggegooid geld. De makelaar houdt voor je bij welke woningen er vrij komen en kan je helpen en adviseren bij de onderhandelingen.

Veel succes met de huizenjacht!