Actueel Nieuws

Wat is overwaarde en wat kun je ermee?

Overwaarde houdt in dat de verkoopprijs van je woning hoger is dan de resterende hypotheek. Door de stijgende prijzen op de woningmarkt hebben veel Nederlanders een overwaarde op hun koopwoning. Hoe kun je hiervan profiteren? Wij zetten je opties op een rijtje.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 21/10/2021
Huisje balanceert met geld

Minder lenen als je een nieuwe woning koopt

Als je wilt verhuizen, is overwaarde heel gunstig. De winst van je vorige woning gebruik je dan voor de aanschaf van je nieuwe woning. Je hebt dan minder hypotheek nodig én het rentepercentage is lager. Dit leidt vaak tot lagere maandlasten en daarom houd je meer geld over om leuke dingen te doen! Het is ook mogelijk om 100% te lenen en je overwaarde te gebruiken om je nieuwe woning te verbouwen. Als je je overwaarde niet gebruikt voor je nieuwe woning is een deel van de rente op de nieuwe hypotheeklening niet meer aftrekbaar. Dit is de bijleenregeling.

Rentekorting

Geen verhuisplannen? Ook dan kan je profiteren van je overwaarde. Zo kom je mogelijk in aanmerking voor een rentekorting, omdat het risico voor de bank lager is geworden. Je hypotheekschuld is namelijk kleiner geworden ten opzichte van de waarde van je woning.

Huidige woning verbouwen

Wellicht wil je niet verhuizen, maar ben je wel toe aan wat verandering. Je overwaarde maakt extra lenen voor een verbouwing ook makkelijker. Daarnaast verhoog je ook nog eens de waarde van je woning met sommige verbouwingen.

Naar eigen inzicht benutten

Als je niet binnen 3 jaar naar een volgende koopwoning verhuist, maar bijvoorbeeld bij iemand intrekt of gaat huren, dan mag je je overwaarde naar eigen inzicht benutten. Bijvoorbeeld om je spaarrekening aan te vullen. Je kan er natuurlijk ook van op wereldreis gaan. Maar let op: je overwaarde wordt als vermogen gezien en daarmee heb je kans dat je er belasting over moet betalen.

Laat je goed informeren zodat ook jij maximaal profiteert van je overwaarde. Heb je al een woning op het oog of wil je je eerst laten informeren door een adviseur? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek.