Actueel Nieuws

Zelfstandig ondernemers vragen minder hypotheken aan tijdens corona

In vergelijking met de periode vóór de coronacrisis is het aantal hypotheekaanvragen van volledig zelfstandig ondernemers met 8 procent gedaald. Deze cijfers staan in contrast met die van de huizenkopers in loondienst, die juist 14 procent meer hypotheken aanvroegen sinds de coronacrisis.

Dat blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Uit de cijfers valt duidelijk op te maken dat zelfstandig ondernemers economisch de hardste klappen hebben opgevangen tijdens de coronacrisis. Veel zelfstandigen belandden door het virus in een financieel onzekere positie.

Het aantal hypotheekaanvragen van volledig zelfstandig ondernemers in het eerste half jaar van 2021 nog verder gedaald (-15 procent) ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Sinds het tweede kwartaal van dit jaar is wel sprake van een licht herstel en is deze daling afgevlakt tot 4 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden.

Gemiddeld hypotheekbedrag

Het gemiddelde hypotheekbedrag van volledig zelfstandigen bedroeg over het tweede kwartaal 303.000 euro. Voor mensen in loondienst lag het gemiddelde hypotheekbedrag op 242.000 euro. Huishoudens met ten minste één persoon in loondienst en één zelfstandige ondernemer vroegen 30 procent meer hypotheken aan, met een gemiddeld bedrag van 333.000 euro.


Vaak meer mogelijk dan je denkt

Het aantal zelfstandig ondernemers groeit nog steeds. Naar schatting zijn er 1,1 miljoen Nederlanders fulltime werkzaam als zzp’er. Veel van hen denken dat het als zelfstandige lastiger is een hypotheek af te sluiten. Toch zijn er goede mogelijkheden om in aanmerking te komen voor een hypotheekaanvraag, doordat de regels zijn versoepeld en er meer maatwerk kan worden toegepast. Zo is het al na één jaar mogelijk om op basis van een inkomensverklaring een hypotheek af te sluiten. Lees meer over de mogelijkheden als zelfstandige.

naar persbericht arrow_forward