Je huis verduurzamen met je hypotheek

Als je een woning koopt en van plan bent deze te verduurzamen, dan kun je een hoger hypotheekbedrag krijgen. Als je energiebesparende voorzieningen financiert, mag je in 2019 tot 106 % (in plaats van 100 %) van de waarde van de woning lenen.

Bij de inkomenstoetsing, waarmee wordt bepaald hoeveel je kunt lenen, blijven investeringen in energiebesparing tot maximaal € 9.000 buiten beschouwing. Bij een nul-op-de-meter woning is dit zelfs € 25.000 met energieprestatiegarantie en € 15.000 zonder energieprestatiegarantie. Je inkomen moet wel minimaal € 33.000 zijn.
Energiebesparende voorzieningen


Onder energiebesparende voorzieningen vallen bijvoorbeeld:

Hoe werkt het?

Om er zeker van te zijn dat het extra geld wordt besteed aan energiebesparende voorzieningen, wordt dit bedrag in een bouwdepot gestort. Van te voren geef je aan welke maatregelen je wilt nemen en welke kosten daar naar verwachting tegenover staan. Wanneer de kosten gemaakt zijn, dien je de nota's in en kan er uit het depot worden uitbetaald. Blijft er een saldo over nadat de EBV gerealiseerd zijn of het bouwdepot is verlopen, dan moet dit saldo worden gebruikt als extra aflossing op de hypotheek.

Voorbeeld
Je koopt een woning met een marktwaarde van € 200.000 en wil voor € 10.000 aan energiebesparende voorzieningen aanbrengen. Je kunt maximaal een hypotheek van 106% van € 200.000 krijgen, oftewel € 212.000. 

Als je al een koophuis hebt

Als je een woning hebt met overwaarde, dan kan het een goede optie zijn om je huidige hypotheek op te hogen of een tweede hypotheek op je woning te sluiten. Ook als je geen overwaarde hebt op je woning, kan je de hypotheek verhogen. Bij energiebesparende maatregelen mag er ook op een bestaande hypotheek tot 106% van de waarde van de woning gefinancierd worden. Als de verhoogde hypotheek gebruikt wordt voor woningverbetering is ook de rente die je hierover betaalt fiscaal aftrekbaar.


Lees meer over je woning verduurzamen met hulp van de gemeente of door middel van een consumptief krediet.

Terug naar Duurzaam wonen financieren arrow_forward