Blog Blog

Samen een huis kopen: kies je voor geregistreerd partnerschap of voor een samenlevingscontract?

Veel mensen die samen een huis gaan kopen twijfelen wat verstandig is: een geregistreerd partnerschap aangaan, of is enkel een samenlevingscontract ook voldoende? We vertellen je graag meer over het verschil tussen geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract en de voor- en nadelen van beide opties. 

 

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 13/02/2023
Hypotheker9614

Wat is geregistreerd partnerschap?

Geregistreerd partnerschap is een samenlevingsvorm die nagenoeg dezelfde wettelijke status heeft als het huwelijk. Het op deze wijze registreren van het samenwonen geeft vrijwel dezelfde rechten en plichten als het huwelijk. Met een geregistreerd partnerschap leggen jullie de relatie officieel vast bij een ambtenaar van de burgerlijke stand.

Een geregistreerd partnerschap is standaard in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat de bezittingen en schulden die je had vóór het geregistreerd partnerschap van jou blijven. De bezittingen en schulden die jullie verwerven tijdens jullie geregistreerd partnerschap, zijn wel van jullie samen. Dus als jullie een huis kopen als geregistreerd partners, dan is het huis automatisch van jullie allebei. 

Wat is een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract is een overeenkomst tussen samenwonenden waarin afspraken worden gemaakt over de verdeling van (toekomstige) inkomsten, uitgaven, vermogen en schulden als je uit elkaar gaat of één van beiden komt te overlijden.

Het is niet verplicht, maar wel handig om een samenlevingscontract af te sluiten voordat je een huis koopt. Je wordt namelijk elkaars fiscale partner, alle afspraken over geld en de verdeling van de kosten staan zwart op wit én je kan regelen dat bij overlijden de achtergebleven partner in de woning mag blijven wonen.

Waar kies je voor als je samen een huis gaat kopen?

Beide samenlevingsvormen zijn dus een optie als je samen een huis gaat kopen. Maar waar kies je dan voor? Dat hangt af van jullie persoonlijke situatie en voorkeuren. Hieronder zetten we de voordelen en overwegingen voor beide opties voor je op een rij.

Wanneer kies je voor een samenlevingscontract?

  • Je vindt een geregistreerd partnerschap te veel gedoe of je bent er nog niet aan toe. Je kunt later altijd nog kiezen om een geregistreerd partnerschap aan te gaan of om te trouwen. 
  • Je hebt (nog) geen kinderen.
  • Je wilt geen risico lopen voor elkaars (studie)schulden.

Wanneer kies je voor geregistreerd partnerschap?

  • Als je de woning niet op twee namen koopt, maar wel wil dat jullie beide automatisch de eigenaar zijn.
  • Als je wilt dat bij overlijden de achtergebleven partner de wettelijke erfgenaam wordt (dit is bij een geregistreerd partnerschap automatisch, bij een samenlevingscontract moet dit specifiek worden vastgelegd). 
  • Als je samen een kind of kinderen hebt, of er is een kind op komst.
  • Als jullie dezelfde achternaam willen dragen.

 

Twijfel je nog over de juiste keuze voor jullie? Vraag dan om advies van een financieel adviseur.