Profiteer van de overwaarde op je woning

Door de stijgende prijzen op de huizenmarkt hebben veel Nederlanders overwaarde op hun koopwoning. Je hebt overwaarde als de verkoopwaarde van je huis hoger is dan de resterende schuld van de hypotheek. Hoe kun je het beste profiteren van je overwaarde?

Als je van plan bent te verhuizen dan is het natuurlijk erg prettig als je overwaarde hebt. Je gebruikt de winst die de verkoop van je woning oplevert (ook wel eigenwoningreserve genoemd) voor de aanschaf van je nieuwe woning. Zo heb je minder hypotheek nodig en profiteer je van lagere maandlasten.

pot met geld

Rekenvoorbeeld 

Je verkoopt je woning voor € 200.000 en je hypotheek bedraagt nog maar € 120.000. Je hebt dan een eigenwoningreserve van € 80.000. De aanschaf van je nieuwe woning kost je in totaal € 300.000. Je legt direct € 80.000 aan eigenwoningreserve in. Je nieuwe hypotheek bedraagt dan € 220.000. 

Let op: om volledige hypotheekrenteaftrek te ontvangen, is het inbrengen van de eigenwoningreserve verplicht. Brengt je de eigenwoningreserve niet in en leen je € 300.000, dan heb je over € 80.000 geen renteaftrek.

Je eigenwoningreserve blijft drie jaar bestaan. Verhuis je niet binnen drie jaar naar een nieuwe koopwoning, maar trek je bijvoorbeeld in bij iemand anders of ga je huren, dan mag je de overwaarde na drie jaar naar eigen inzicht benutten. Bijvoorbeeld om te sparen of je pensioen aan te vullen. De eigenwoningreserve wordt dan wel als vermogen gezien en daarmee heb je kans dat je er belasting over moet betalen. 

Overwaarde benutten zonder te verhuizen

Heb je geen verhuisplannen? Ook dan kun je in veel gevallen profiteren van je overwaarde. Zo kom je mogelijk in aanmerking voor rentekorting. Omdat je hypotheekschuld ten opzichte van de waarde van de woning kleiner is geworden, is de bank vaak bereid je een lager rentepercentage aan te bieden. Maak hiervoor een afspraak met je hypotheekadviseur. Dit geldt overigens alleen voor hypotheken zonder NHG.

Ook door te verbouwen zou je kunnen profiteren van de hogere waarde van je woning. Als je een tweede hypotheek nodig hebt voor de verbouwing, kun je in aanmerking komen voor een lagere rente op deze hypotheek. Er wordt wel opnieuw getoetst of je de totale hypotheek kan dragen op je inkomen.

 

 

Deel dit artikel:
Linkedin