Profiteer van de overwaarde op je woning

Door de stijgende prijzen op de huizenmarkt hebben veel Nederlanders overwaarde op hun koopwoning. Je hebt overwaarde als de verkoopwaarde van je huis hoger is dan de resterende schuld van de hypotheek. Hoe kun je deze overwaarde het beste benutten?


Er zijn verschillende mogelijkheden om van je overwaarde te profiteren.

Je woning verkopen

Als je van plan bent te verhuizen dan is het natuurlijk erg prettig als je overwaarde hebt. Je gebruikt de winst die de verkoop van je woning oplevert (ook wel eigenwoningreserve genoemd) voor de aanschaf van je nieuwe woning. 

Rekenvoorbeeld 

Je verkoopt je woning voor € 300.000 en je hypotheek bedraagt nog € 200.000. Je hebt dan een eigenwoningreserve van € 100.000. De aanschaf van je nieuwe woning kost je in totaal € 250.000. Je legt direct € 100.000 aan eigenwoningreserve in. Je nieuwe hypotheek bedraagt dan nog maar € 150.000. 

Let op: om volledige hypotheekrenteaftrek te ontvangen, is het inbrengen van de eigenwoningreserve verplicht. Brengt je de eigenwoningreserve niet in en leen je € 250.000, dan heb je over € 100.000 geen renteaftrek.

Je eigenwoningreserve blijft drie jaar bestaan. Verhuis je niet binnen drie jaar naar een nieuwe koopwoning, maar trek je bijvoorbeeld in bij iemand anders of ga je huren, dan mag je de overwaarde na drie jaar naar eigen inzicht benutten. Bijvoorbeeld om te sparen of je pensioen aan te vullen. De eigenwoningreserve wordt dan wel als vermogen gezien en daarmee heb je kans dat je er belasting over moet betalen. 

Je hypotheek verhogen of oversluiten

Heb je geen verhuisplannen? Ook dan kun je in veel gevallen profiteren van je overwaarde. Als je voldoende inkomen of pensioen ontvangt, kun je met een ruime overwaarde je hypotheek verhogen of opnieuw afsluiten. Het geld kan je bijvoorbeeld gebruiken voor een verbouwing of verbetering van de woning. Je maandlasten gaan hierdoor wel omhoog.

Sale and lease back

Een andere optie om je overwaarde te verzilveren is je huis verkopen aan een woningcoöperatie en vervolgens terughuren, ook wel 'sale and lease back' genoemd. Je krijgt dan in één keer een bedrag in handen. Meestal ligt dit tussen de 80 en 90 procent van de waarde van de woning. Vervolgens betaal je marktconforme huur aan de verhuurder. 

Opeethypotheek

Een opeethypotheek is een constructie waarbij je eigenaar van de woning blijft, maar het geld van een extra hypotheek kunt besteden voor bijvoorbeeld het aanvullen van je pensioen. Op basis van de overwaarde van de woning verstrekt de bank een extra hypotheek. Waar je normaal gesproken aflost op je hypotheek, neem je in dit geval maandelijks geld op als aanvulling op je inkomen. Een opeethypotheek wordt maar door een klein aantal hypotheekverstrekkers aangeboden, waaronder Florius en Rabobank. 

Heb je ruime overwaarde maar onvoldoende inkomen om de extra maandlasten van een opeethypotheek te dragen? Dan biedt een de Verzilverlening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (Svn) wellicht uitkomst. Dit is een lening die in sommige gemeenten aan 57-plussers wordt aangeboden en waarbij de rente bij de schuld wordt geschreven.