Hypotheek oversluiten? Bereken de kosten

Overweeg jij om je hypotheek over te sluiten? Met onze handige rekentool krijg je een indicatie van de kosten, de besparing en de terugverdientijd die van toepassing is op jouw specifieke situatie. Houd bij het invullen van de berekening je hypotheekgegevens bij de hand.

Je kunt van deze tool gebruik maken als je een annuïteiten-, lineaire of aflossingsvrije hypotheek (of hypotheekdeel) hebt. Heb je een ander type hypotheek, maak dan een vrijblijvende afspraak om te kijken of oversluiten ook voor jou voordelig is. Ook met andere vragen over oversluiten kun je natuurlijk bij ons terecht.


Deze tool is een hulpmiddel om inzicht te geven in de mogelijkheden en geeft een eerste indicatie of oversluiten voordelig zou kunnen zijn. Voor een volledig beeld of oversluiten voor jou mogelijk is en lonend kan zijn, adviseren we om altijd een gesprek met jouw hypotheekadviseur in te plannen.

 • Met welke kosten moet ik rekening houden als ik ga oversluiten?

  Kosteloos je hypotheek oversluiten is helaas niet mogelijk. Houd rekening met de boeterente, taxatiekosten (gemiddeld € 500) en notariskosten (gemiddeld € 700). Daarnaast komen er nog advies- en bemiddelingskosten (gemiddeld € 2.500) bij. Vergeet ook niet eventueel nog andere kosten, zoals borgtochtprovisie voor NHG-hypotheken

  Hypotheek oversluiten: kosten berekenen arrow_forward
 • Hoe kan ik de boeterente betalen?

  Een boeterente kan een flink bedrag zijn. Niet iedereen heeft dit op zijn spaarrekening staan. Gelukkig kan je de boete ook meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Voorwaarde is wel dat je overwaarde moet hebben op je woning. De waarde van de woning moet dus hoger zijn dan de hoogte van je hypotheek. Ook moet de hogere hypotheek financieel mogelijk zijn. Er wordt dus gekeken naar de hoogte van je inkomen en naar eventuele schulden. Houd er ook rekening mee dat de rente over het deel van de lening dat gebruikt wordt om de boete te betalen, niet fiscaal aftrekbaar is.

 • Zijn de kosten voor het oversluiten van de hypotheek aftrekbaar?

  De oversluitkosten zijn fiscaal aftrekbaar als de nieuwe hypotheek een hypotheek die bedoeld was voor de aanschaf van de eigen woning (Box 1). Als er een lening wordt afgesloten om de oversluitkosten te betalen, dan heb je hier geen recht op renteaftrek.