Actueel Terug naar actueel

Nationale Hypotheek Garantie

Minder risico en rentekorting met een hypotheek met NHG

Sluit je een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan loop je als woningeigenaar minder risico en profiteer je van een rentekorting. Als je bijvoorbeeld je maandlasten niet meer kan betalen omdat je werkloos of arbeidsongeschikt bent geworden, dan moet je je huis verkopen. Als de opbrengst niet voldoende is om je restschuld af te lossen, betaalt het Waarborgfonds Eigen Woningen onder bepaalde voorwaarden het verschil aan de bank. Om hier recht op te hebben, maak je gebruik van de Nationale Hypotheek Garantie, afgekort NHG. NHG biedt voor de hypotheekverstrekker dus een extra zekerheid dat de hypotheek wordt terug betaald. Bij het afsluiten van een hypotheek met NHG betaal je eenmalig een borgtochtprovisie aan NHG. Deze provisie is 1,0 procent. 

Lees hier het laatste nieuws over NHG. Bekijk wat klanten ons vaak vragen en doe de NHG-indicator.


NHG-grens wijzigt per 1 juli 2014

De grens van de NHG wordt per 1 juli verlaagd van 290.000,- euro naar 265.000,- euro. Dat houdt in dat de maximale koopsom dan niet hoger mag zijn dan 250.000,- euro.

De aanpassing van de NHG-grens kan gevolgen hebben in de zoektocht naar een nieuwe woning. De financiële ruimte wordt immers kleiner. Momenteel kun je nog gebruik maken van de voordelen van NHG met een maximale koopsom van 273.584,- euro.

  Maximale koopsom
Januari 2014

€ 273.584

Juli 2014

€ 250.000

 

NHG-grens voor 1 juli 2014

Jolanda en Jan hebben een woning met een koopsom van 273.584 euro op het oog. Als zij voor 1 juli 2014 een hypotheek afsluiten met NHG, kunnen zij 284.527 euro lenen.

NHG-grens na 1 juli 2014
Voor dezelfde woning kunnen Jolanda en Jan na 1 juli geen NHG-hypotheek meer afsluiten. Aan koopsom kunnen zij in totaal slechts 250.000 euro besteden. Met NHG kunnen zij dan maximaal een hypotheek van 260.000 euro afsluiten.

Met de nieuwe wettelijke regels is het niet meer mogelijk om bij de aankoop van een woning alle bijkomende kosten in je hypotheek op te nemen. Dit betekent dat hoewel de NHG-grens 265.000 euro is, je bij de maximale koopsom van 250.000 euro niet meer dan 260.000 euro kunt lenen. Hierdoor zal je zal dus altijd eigen geld moeten inbrengen.

Restschuld

Het verlagen van de maximale koopsom heeft ook invloed op het meefinancieren van een mogelijke restschuld vanaf 1 juli 2014. 
Vraag je adviseur van De Hypotheker naar de mogelijkheden voor jouw situatie.

 

4 procent extra lenen

Dit jaar mag je naast de koopsom van de woning nog 4 procent extra lenen om de bijkomende kosten af te dekken. Aangezien er meestal zo’n 6 procent aan kosten bijkomen, moet je dus zelf ongeveer 2 procent aan eigen geld inleggen. Een uitzondering wordt gemaakt als er sprake is van woningverbetering met energiebesparende voorzieningen. Dan mag je namelijk met NHG 6 procent extra lenen.


Dit vragen klanten ons vaak over NHG

Adviseurs van De Hypotheker ontvangen vaak vragen over de Nationale Hypotheek Garantie. De meestgestelde vragen en de antwoorden hebben we verzameld.

 

Resultaat

Jouw score
op basis van je antwoorden

{{VivaTest.calculatedScore.percentage}}%

{{VivaTest.calculatedScore.title}}

{{VivaTest.calculatedScore.text}}

Jouw belangrijkste antwoorden
{{ answer.Question }}
Jij gaf als antwoord: {{ answer.Answer }}
{{ answer.Explanataion }}
Jouw belangrijkste antwoorden

Wij helpen u uw financiële gevolgen op een rijtje te zetten.

Een eerste afspraak is kosteloos. Lees hoe wij je kunnen helpen.

Afspraak maken
Kom ik in aanmerking voor NHG?

Met de NHG Indicator van De Hypotheker kan je snel bepalen of je in aanmerking komt voor NHG.

{{group.Name}}

{{ group.Description }}

{{ question.Question }}
Maandelijkse updates ontvangen over de woningmarkt?
{{ MonthlySubscriptionController.getUserData().ContactDetails.Email }}
{{ MonthlySubscriptionController.getUserData().ContactDetails.Email }}

Dank u. U bent nu ingeschreven voor de nieuwsbrief.

Er is iets fout gegaan.