Actueel Terug naar actueel

Nationale Hypotheek Garantie

Minder risico en rentekorting met een hypotheek met NHG

Sluit je een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan loop je als woningeigenaar minder risico en profiteer je van een rentekorting. Als je bijvoorbeeld je maandlasten niet meer kan betalen omdat je werkloos of arbeidsongeschikt bent geworden, dan moet je je huis verkopen. Als de opbrengst niet voldoende is om je restschuld af te lossen, betaalt het Waarborgfonds Eigen Woningen onder bepaalde voorwaarden het verschil aan de bank. Om hier recht op te hebben, maak je gebruik van de Nationale Hypotheek Garantie, afgekort NHG. NHG biedt voor de hypotheekverstrekker dus een extra zekerheid dat de hypotheek wordt terug betaald. Bij het afsluiten van een hypotheek met NHG betaal je eenmalig een borgtochtprovisie aan NHG. Deze provisie is 1,0 procent. 

NHG-grens per 2015

De kostengrens voor een hypotheek met NHG is vanaf 1 juli 2015 245.000 euro. Vanaf 1 juli mag je nieuwe huis 231.132 euro kosten. Je maximale hypotheek is dan 245.000 euro. 

Kosten meefinancieren
Houd er rekening mee dat je eigen geld moet inbrengen voor de financiering van bijkomende kosten. Denk hierbij aan notariskosten, advies- en bemiddelingskosten en overdrachtsbelasting. Deze bijkomende kosten zijn ongeveer 6 procent van de koopsom.
Het is namelijk niet meer mogelijk om alle kosten in je hypotheek op te nemen. Dit betekent dat hoewel de NHG-grens 245.000 euro is, je bij de maximale koopsom van 231.132 euro niet meer dan 238.065 euro kunt lenen. Je kunt 3 procent van de kosten in je hypotheek meefinancieren. Voor de overige kosten moet je dus altijd eigen geld inbrengen.

Wil je energiebesparende voorzieningen aanbrengen in je woning, dan kun je 6 procent van de kosten die je hiervoor maakt meefinancieren in je hypotheek. Let wel: niet elke geldverstrekker financieert deze kosten. Je adviseur kan je hier meer over vertellen.

Restschuld
Heb je een restschuld, dan heeft het verlaagde maximale koopsom ook invloed op het meefinancieren van een mogelijke restschuld. Vraag je adviseur van De Hypotheker wat jouw mogelijkheden kunnen zijn.

3 procent extra lenen

Naast de koopsom van de woning mag je nog 3 procent extra lenen om de bijkomende kosten af te dekken. Aangezien er meestal zo’n 6 procent aan kosten bijkomen, moet je dus zelf ongeveer 3 procent aan eigen geld inleggen. Een uitzondering wordt gemaakt als er sprake is van woningverbetering met energiebesparende voorzieningen. Dan mag je namelijk met NHG 6 procent extra lenen.


Dit vragen klanten ons vaak over NHG

Adviseurs van De Hypotheker ontvangen vaak vragen over de Nationale Hypotheek Garantie. De meestgestelde vragen en de antwoorden hebben we verzameld.

Of, 

Mail je vraag

Resultaat

Jouw score
op basis van je antwoorden

{{VivaTest.calculatedScore.percentage}}%

{{VivaTest.calculatedScore.title}}

{{VivaTest.calculatedScore.text}}

Jouw belangrijkste antwoorden
{{ answer.Question }}
Jij gaf als antwoord: {{ answer.Answer }}
{{ answer.Explanataion }}
Jouw belangrijkste antwoorden

Wij helpen u uw financiële gevolgen op een rijtje te zetten.

Een eerste afspraak is kosteloos. Lees hoe wij je kunnen helpen.

Afspraak maken
Kom ik in aanmerking voor NHG?

Met de NHG Indicator van De Hypotheker kan je snel bepalen of je in aanmerking komt voor NHG.

{{group.Name}}

{{ group.Description }}

{{ question.Question }}
Maandelijkse updates ontvangen over de woningmarkt?

Dank u. U bent nu ingeschreven voor de nieuwsbrief.

Er is iets fout gegaan.