Actueel Terug naar actueel

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Is het huisje met een slot

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie op hypotheken tot 290.000 euro (in 2019). Sluit je een NHG-hypotheek af, dan leen je veilig. Als je je huis voor minder verkoopt dan nodig is om je hypotheek af te lossen, dan kan de NHG je deze restschuld kwijtschelden. 

Voordelen NHG

Kom ik in aanmerking voor NHG?

Je komt in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie als de marktwaarde van de woning minder dan 290.000 euro bedraagt.

Daarnaast moet de woningen die je koopt je hoofdverblijf zijn.

Je hypotheekadviseur kan zien of je in aanmerking komt voor de NHG en deze voor je aanvragen. 

Maak een afspraak of doe de test

 

NHG: geen restschuld bij gedwongen verkoop

Ben je werkloos of arbeidsongeschikt en kun je je maandlasten niet meer betalen? Dan moet je waarschijnlijk je huis verkopen. Is de opbrengst niet genoeg om je hele hypotheek af te lossen, dan betaalt het Waarborgfonds Eigen Woningen onder bepaalde voorwaarden het verschil aan de bank. Dit valt onder de NHG.  

 

Eigen geld inleggen

Naast de koopsom van de woning, komen er  bijkomende kosten kijken bij de aanschaf van een woning, zoals notariskosten, advies- en bemiddelingskosten en overdrachtsbelasting. Meestal komen er zo’n 6 procent aan kosten bij bovenop de koopsom. Deze kosten moeten je van je eigen geld betalen. Een uitzondering wordt gemaakt als er sprake is van woningverbetering met energiebesparende voorzieningen. Dan mag je namelijk met NHG 6 procent extra lenen, met een kostengrens tot 307.400 euro. Let op: niet elke geldverstrekker financiert de extra 6 procent. 

Kosten NHG

Bij het afsluiten van een hypotheek met NHG betaal je eenmalig aan NHG. Deze provisie is 0,9 procent van de koopsom.

 


Dit vragen klanten ons vaak over NHG

Adviseurs van De Hypotheker ontvangen vaak vragen over de Nationale Hypotheek Garantie. De meestgestelde vragen en de antwoorden hebben we verzameld.

Mail je vraag

Maandelijkse updates ontvangen over de woningmarkt?

Dank u. U bent nu ingeschreven voor de nieuwsbrief.

Er is iets fout gegaan.