Actueel Nieuws

7 redenen waardoor je een lagere hypotheek krijgt

Deze week was volop in het nieuws dat je vanaf 1 mei bij het BKR geregistreerd kunt worden als je een mobiele telefoonabonnement afsluit. Dit kan van invloed zijn op de hoogte van het bedrag dat je kunt lenen voor een hypotheek. Zo zijn er meer redenen die ervoor kunnen zorgen dat je minder kunt lenen. Wij zetten er 7 voor je op een rij.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 03/05/2017
Auto sleutels

1. Mobiele telefoon

De meeste telecombedrijven bieden abonnementen aan waarbij je een nieuwe telefoon krijgt. Daarvoor moet je maandelijks een vast bedrag betalen voor het toestel. In feite is dit een soort lening. Vanaf 1 mei 2017 worden telefoonabonnementen die over de gehele looptijd (meestal één of twee jaar) duurder zijn dan 250 euro, geregistreerd bij het BKR als lening. Als je twee of drie tientjes per maand betaalt aan je telefoonabonnement, kun je al snel een paar duizend euro minder hypotheek krijgen. Je kunt een registratie voorkomen door je telefoon meteen of binnen drie maanden af te betalen. 

2. Rood staan op je betaalrekening

De mogelijkheid om meer dan 250 euro rood te staan op je betaalrekening wordt ook gezien als een krediet en heeft zodoende invloed op je leenbedrag. Als je nooit rood staat is het dus verstandig om de optie om rood te kunnen staan uit te zetten, wanneer je een huis wil gaan kopen. 

3. Creditcards 

Creditcards en winkelkaarten waarbij je op krediet kunt betalen, kunnen je maximale leenbedrag verlagen. Twee procent van je kredietlimiet wordt als last meegenomen waardoor je maximaal te lenen hypotheekbedrag met duizenden euro's kan afnemen.

4. Private lease contract

Heb je een auto met een private leasecontract, dan wordt dit geregistreerd bij het BKR. Private lease bestaat uit twee delen: een financieel- en een service deel (voor belasting, onderhoud, reparatie en verzekeringen). Alleen het financiële deel wordt geregistreerd, dit bedraagt 65% van de totale lease-som. Een geldverstrekker ziet dit als een financiële verplichting en houdt rekening met 2% van dit bedrag. Dit zorgt ervoor dat je minder kunt lenen.

5. Fietsenplan

Als je meedoet aan het fietsenplan van je werkgever, dan wordt dit soms als onderhandse lening geregistreerd op je werkgeversverklaring. Dit kan weer beperkend zijn voor je maximale hypotheek.

6. Spullen op afbetaling

Heb je een afbetalingsregeling met een bedrijf, bijvoorbeeld een koelkast op afbetaling of kleding bij de Wehkamp? Dan wordt ook dit gemeld aan het BKR (wanneer de kosten meer dan € 250 bedragen). 

7. Studieschuld

Een studieschuld wordt niet geregistreerd bij het BKR, maar dien je wel te melden aan je geldverstrekker. Helemaal nu studenten sinds 2015 door de afschaffing van de basisbeurs grotere schulden oplopen, kan dit erg drukkend werken op het maximale hypotheekbedrag.